Debutant Van Persie kan nederlaag niet voorkomen

Daniel Cabot Kerkdijk20 aug 2012, 22:57
Laatst bijgewerkt: 20 aug 2012, 22:57
/

Manchester United is in zijn eerste competitiewedstrijd van het nieuwe Premier League-seizoen direct tegen een nederlaag aangelopen. Op bezoek bij Everton kwam de ploeg van Sir Alex Ferguson, die zijn vijfhonderdste uitwedstrijd coachte in Engeland, een doelpunt van Marouane Fellaini niet te boven: 1-0. Ook Robin van Persie, die 22 minuten meedeed, kon daar niets aan veranderen. Het is na 2004 en 2007, tegen Chelsea en Reading, de derde keer dat the Mancunians niet scoren in het openingsduel

Het duel begon vlammend; opgezweept door de blauwe mensenzee op Goodison Park gaven beide partijen elkaar geen moment rust. Manchester United had na negen minuten al twee gele kaarten te pakken; een voor Nani en alweer de 91e competitieprent voor Paul Scholes. Verder dan een vriendelijke volley van de rossige middenvelder kwam United in het eerste kwartier niet; Everton was het meest dreigend. Fellaini worstelde zich langs twee man en lobte van op de achterlijn de bal tegen de paal.

/

De partij golfde op en neer en namens het bezoek werden twee inzetten van Danny Welbeck geblokt en mikte Nani van ver twee meter naast. Namens Everton werd Nikica Jelavic vrijgespeeld, maar voor de Kroaat was de hoek uiteindelijk te moeilijk, terwijl een kopbal van Steven Pienaar over de lat werd geslagen door David De Gea. Manchester United was dichtbij met een vrije trap en een schot van Wayne Rooney, maar hierna kwam de ploeg onder grote druk te staan.

Leon Osman knalde van dichtbij, uit de draai, op De Gea en even later redde de Spanjaard ook magistraal op een vrije trap van Leighton Baines. The Toffees schoten binnen het strafschopgebied tien keer tussen de palen van United; per wedstrijd komt men normaliter tot zes pogingen. Dat illustreerde de stootkracht van Everton treffend en vlak na rust was de ploeg opnieuw dichtbij de openingstreffer, maar Osman volleerde op de lat. Na een uur was het wel raak voor de Liverpudlians; Fellaini kopte een hoekschop vol overgave binnen: 1-0.

Hierna vloeiden de krachten zichtbaar weg bij Everton. Manchester United domineerde en kreeg met nog 25 minuten op de klok dé mogelijkheid, maar het schot van Tom Cleverley werd van de lijn gehaald door Phil Jagielka. Gelijk hierna bracht Ferguson Van Persie in de ploeg en niet veel later Ashley Young. RVP bediende tien minuten voor tijd mede-debutant Shinji Kagawa, maar de Japanner kwam een teenlengte tekort om Tim Howard te verschalken. Everton verdedigde met het mes tussen de tanden en zelfs zo succesvol, dat de zege nooit meer in gevaar kwam, waardoor United voor de tweede keer in de laatste 28 competitieduels op maandag tegen een nederlaag aanliep.