voetbalzone

Debutant Veerman straalt ondanks nederlaag: ‘Het was genieten, zeker weten’

Jonathan van Haaster18 jun 2023, 19:39
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 19:39
Advertentie

Terwijl het Nederlands elftal de wonden likt na de kansloze 2-3 nederlaag tegen Italië, kan Joey Veerman zijn geluk niet op. De middenvelder kwam in de 76ste minuut binnen de lijnen en maakte zo zijn debuut voor Oranje. Veerman maakte een prima indruk en stond met een uiterst fraaie assist aan de basis van de aansluitingstreffer van Georginio Wijnaldum. De nederlaag in de troostfinale van de Nations League lijkt Veerman dan ook niet heel veel te deren.

Een kwartier voor tijd loste Veerman Mats Wieffer af en in minuut 89 liet de PSV'er zich gelden met een fraaie steekpass op Wijnaldum. Laatstgenoemde hoefde alleen nog maar af te ronden en deed dat ook. Op de vraag van ESPN-verslaggever Pascal Kamperman of het 'ondanks de warmte wel leuk was', is Veerman duidelijk. "Jazeker, het was genieten. Zeker weten. Dat je erin komt en het shirt van Oranje aan hebt, is toch wel een apart gevoel." De creatieveling zegt dat hij twintig minuten warmliep, om vervolgens weer op de bank plaats te nemen. "Vijf minuten later vroeg de trainer (Ronald Koeman, red.): 'Joe, ben je warm? Dan ben je gelijk warm natuurlijk", vertelt Veerman met een grote lach.

"Het was heel mooi", vervolgt Veerman over zijn langverwachte debuut. "Mooi dat ik dan ook nog een assist geef." Kamperman stelt dat zijn beslissende pass 'een fijn balletje was'. "Zeker, zo moet het ook", antwoordt Veerman. "Ik heb wel wat assists gegeven dit jaar (tien in de Eredivisie, red.) en ik zag Gini vrij staan. Die liep vrij op de keeper af." Kamperman vraagt zich af of de creativiteit van Veerman datgene is wat er bij Oranje aan ontbrak. "Dat weet ik niet", zegt Veerman. "Het is aan jullie om daarover te beslissen. Je speelt natuurlijk iets optimistischer omdat je achter staat, dus dan is het misschien wel logisch dat we iets hoger op het veld komen te staan."

Veerman zag hoe het in de eerste helft dramatisch verliep voor Nederland. Italië pakte via Federico Dimarco en Davide Frattesi al binnen twintig minuten een 0-2 voorsprong, terwijl Oranje amper gevaarlijk voor het doel van Gianluigi Donnarumma kwam. "Vanaf de tribunes was het ook een beetje stil", gaat Veerman verder. "De 0-1 is eigenlijk een wereldgoal en volgens mij hebben we in de eerste helft ook nog wel wat kansen gehad. Dan moet je een beetje het geluk hebben dat 'ie binnenvalt. Het was geen top eerste helft." Tot slot zegt Veerman dat hij op de bank al stiekem hoopte op zijn debuut. "Natuurlijk, dat hoopte ik in de vorige wedstrijd ook al. Het is natuurlijk aan de trainer om dat te bepalen en ik ben blij dat ik in de laatste minuutjes mocht invallen."

Bezig met laden …