Debutanten helpen Rusland aan zege; Ivanovic blinkt uit bij Servië

Gijs Freriks07 jun 2015, 18:50
Laatst bijgewerkt: 07 jun 2015, 18:50

Fabio Capello kan opgelucht ademhalen. De bondscoach staat flink onder druk in Rusland, maar won met zijn elftal zondagavond met 4-2 van Wit-Rusland. Sbornaya beleefde daarmee een prima generale voor de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd van volgende week tegen Oostenrijk. Servië was in een vriendschappelijk duel in Oostenrijk tegelijkertijd met 4-1 te sterk voor Azerbeidzjan.

Rusland - Wit-Rusland 4-2
Capello verraste met een basisplaats voor de negentienjarige Nikita Chernov. De verdediger heeft zijn competitiedebuut voor CSKA Moskou nog niet eens gemaakt, maar heeft nu dus al wel één interland achter zijn naam staan. De jongeling werd in de eerste helft nauwelijks getest, want Rusland was de bovenliggende partij en ging met een voorsprong de rust in. Aleksandr Kokorin gleed na twintig minuten een voorzet van Yuri Zhirkov bij de tweede paal binnen. Oleg Shatov, Dmitry Kombarov en Roman Shirokov kregen ook nog kansen, terwijl namens Wit-Rusland Aleksandr Hleb een poging deed om tot scoren te komen. Het schot van de ex-speler van onder meer Arsenal werd uit de hoek gedoken door Igor Akinfeev.

In de tweede helft liet Rusland de bal aan de tegenstander en na zes minuten werd het zowaar gelijk in de Arena Khimki. Sergey Kislyak, middenvelder van Rubin Kazan, krulde een vrije trap in de bovenhoek. De Russen kwamen steeds meer onder druk te staan en hadden geluk dat Akinfeev bij de les was en schoten van Sergey Kornilenko en Pavel Nekhaychyk keerde. Halverwege de tweede helft werd het alsnog 1-2: Kislyak schoot de bal na een hoekschop binnen. Rusland leek zodoende te verliezen, maar debutant Aleksandr Golovin maakte gelijk en Aleksey Miranchuk, een andere debutant, tekende voor de 3-2. Aleksandr Kerzhakov bepaalde de eindstand op 4-2. Wit-Rusland speelt volgende week tegen Spanje.

Servië - Azerbeidzjan 4-1
Servië, met oud-Eredivisionisten Vladimir Stojkovic, Nemanja Matic en Filip Kostic in de basiself, kwam al na tien minuten op voorsprong in Sankt Pölten. Branislav Ivanovic kopte de bal uit een hoekschop van Aleksandar Kolarov in de verre hoek. Dimitrij Nazarov schoot Azerbeidzjan zes minuten voor rust echter op schitterende wijze langszij. Tien minuten na de verplichte onderbreking herstelde Adem Ljajic de voorsprong voor Servië. De Romein knalde de bal van zo’n 25 meter laag in de hoek van doelman Kamran Agayev. De 3-1 kwam van de voet van Ivanovic, die opnieuw bij een corner scoorde, en het slotakkoord was aan Lazar Markovic.