Debuterende Been wint 'Klassieker in het klein' met zeven treffers

Daniel Cabot Kerkdijk09 sep 2011, 22:29
Laatst bijgewerkt: 09 sep 2011, 22:29

Mario Been zat vrijdagavond voor het eerst op de bank bij Champions League-deelnemer RC Genk en de ex-coach van onder meer Feyenoord heeft bij zijn debuut direct drie punten mogen bijschrijven. De regerend landskampioen gaf in de beladen Limburgse derby tegen Sint-Truiden, de 'Klassieker in het klein' in de slotfase een comfortabele voorsprong uit handen, maar een vrije trap van Dániel Töszér bood uitkomst: 3-4. Dinsdag ontvangt men Valencia in de groepsfase van de Champions League.

/

In de wetenschap dat de thuisploeg al achttien keer achter elkaar niet meer thuis wist te winnen van Genk, dacht Been geen bijzonder moeilijke avond tegemoet te gaan. Op het eerste oog leek er ook weinig aan de hand voor de Genkies: men controleerde het duel en creëerde kleine kansen via Jelle Vossen en Kennedy. Toch nam de ploeg van tevens debuterend trainer Franky van der Elst de leiding. Reza Ghoochannejhad zag doelman László Köteles niet vrijuit gaan en tekende zodoende voor zijn derde seizoenstreffer: 1-0.

Lang kon Sint-Truiden echter niet genieten van het minimale klassenverschil, want Thomas Buffel schoot nog geen minuut later kruiselings de gelijkmaker achter de achttienjarige Hendrik Van Crombrugghe: 1-1. Desondanks bleef een genadeklap van de bezoekers uit, al kopte mandekker Nadson uit een hoekschop nog wel gevaarlijk naast. Been en consorten hadden in de 39ste minuut zelfs op voorsprong móeten komen, maar Vossen trof de lat.

RC Genk nam in het tweede bedrijf echter wel afstand van De Kanaries. Buffel tekende op aangeven van Daniel Pudil voor zijn tweede treffer van de avond, terwijl ruim twintig minuten voor tijd Vossen een rebound tot doelpunt promoveerde. Sint-Truiden gaf zich echter niet gewonnen en na de aansluitingstreffer van Grégory Christ maakte Sasha Kotysch zes minuten later de gelijkmaker. Been leek met een gelijkspel te gaan debuteren, maar Töszér stelde in 88e minuut drie punten veilig: 3-4.