voetbalzone

Denemarken schakelt Kameroen uit en blijft hopen op achtste finales

Robert Smid19 jun 2010, 22:22
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2010, 22:22
Advertentie

Denemarken doet nog altijd mee in de strijd om een ticket voor de knockout-fase van het WK. De ploeg van trainer Morten Olsen won in het Loftus Versfeld Stadium te Pretoria met 2-1 van Kameroen. Hierdoor is Nederland zeker van een plek in de achtste finales en is voor Kameroen het WK na de groepsfase voorbij. Ajacied Dennis Rommedahl had met een doelpunt en een assist een belangrijke rol tijdens het duel. En dat, terwijl Kameroen al vroeg gemakkelijk op voorsprong was gekomen.

/

De Afrikanen kregen namelijk aardig wat hulp van de Denen. Het was Poulsen die bij zijn eigen zestien de bal knullig verspeelde aan Pierre Webo. Hij twijfelde niet en bracht de vrijstaande Samuel Eto’o in de stelling. De sterspeler van Kameroen, die van bondscoach Paul le Guen weer in de punt van de aanval mocht spelen, liet zien waarom hij als spits wilde fungeren en schoot onberispelijk binnen. Hierdoor moesten de Denen nog meer aanzetten om uitschakeling te voorkomen. De manschappen van Olsen gingen er volledig voor.

Want na ruim een half uur spelen stond het 1-1. Een doelpunt uit het boekje van Nicklas Bendtner, die het eindstation was van een schitterende aanval van de Denen. Een knappe crosspass van Simon Kjaer over ruim vijftig meter kwam voor de voeten van Dennis Rommedahl, die direct de zestien opzocht en de bal in het strafschopgebied neerlegde. Bendtner zag het, trok een sprint richting de bal en gleed de gelijkmaker binnen.

/

Hierop ging het over en weer. In een tijdsbestek van ongeveer twee minuten wist Jon Dahl Tomasson niet het te vinden na knap voorbereiden van Rommedahl, terwijl Eto’o aan de andere kant de paal trof. Even later was het Achille Emana die door de defensie van Kameroen pingelde, maar ook hij was niet scherp voor het doel. Na de rust gingen beide ploegen vrolijk door met aanvallen, waarbij Kameroen de grotere kansen kreeg. Het was echter Denemarken dat na een uur spelen op voorsprong kwam.

De sterk spelende Rommedahl, nog niet zeker van contractverlenging bij Ajax, beloonde zichzelf door zijn vaderland op voorsprong te zetten. Met een individuele actie zette hij Benôit Assou-Ekotto opzij, waarna hij niet aarzelde en met zijn linker Kameroen-doelman Souleymanou Hamidou kansloos liet (2-1). Kameroen moest alles uit de kast trekken zette alles op de aanval in. De Afrikanen kregen daarop nog een legio aan zeer grote kansen, maar dankzij een gebrek aan scherpte én uitstekend keeperswerk van Sörensen droop Kameroen met lege handen af.

Bezig met laden …