voetbalzone

Denen op rand van uitschakeling na keihard verlies tegen Armenië

Erik van Dam11 jun 2013, 22:12
Laatst bijgewerkt: 11 jun 2013, 22:12
Advertentie

De Deense nationale ploeg doet het bijzonder slecht in de jacht op een ticket voor het WK 2014. In Groep B won het team van Morten Olsen pas één van de vijf wedstrijden en dinsdagavond ging het tegen Armenië opnieuw fout. Denemarken verloor met liefst 0-4 door goals van Yuri Movsisyan (twee), Aras Özbiliz en Henrikh Mkhitaryan en moet inmiddels serieus rekening gaan houden met het mislopen van het toernooi in Brazilië. Armenië komt nu net als Denemarken op zes punten.

/

Denemarken begon aan de wedstrijd met drie punten achterstand op Tsjechië, vier op Bulgarije en liefst acht op groepsleider Italië. De bedoeling was achtervolger Armenië definitief af te schudden en de Tsjechen te evenaren, maar het liep helemaal mis in Kopenhagen. Al in de eerste minuut, toen de Denen nog niet eens een druppel zweet op het voorhoofd hadden staan, sloeg Yura Movsisyan al toe. Özbiliz kreeg de bal zomaar in de voet gespeeld en passte met buitenkant voet op de spits.

Die nam de bal goed aan, schudde zijn bewaker van zich af en schoot met links hard en laag binnen: er stonden net 25 seconden op de klok. Denemarken schrok zich rot en probeerde de organisatie te hervinden, maar slaagde daar niet in. Nog voor de eerste helft halverwege gevorderd was, verdubbelde Özbiliz de score al: de ex-Ajacied kreeg de bal door de lucht aangespeeld, controleerde snel en schoot daarna links van doelman Stephan Andersen binnen. Tot de rust kreeg Denemarken, waar Andreas Bjelland, Christian Eriksen en Dennis Rommedahl in de basis stonden, geen grip op de tegenstander.

/

En als er al sprake was van enige hoop in de tweede helft, dan verdween dat laatste restje al na het eerste kwartier. Denemarken kreeg de bal totaal niet weg na gepingel van Movsisyan op links: Henrikh Mkhitaryan kreeg de bal, leek zich vervolgens vast te lopen en werd gevloerd, maar de arbiter liet doorspelen en de bal rolde weer richting het Deense doel. Movsisyan was er als de kippen bij om met links in de verre hoek raak te schieten en de Denen definitief te doen sneuvelen.

Mkhitaryan was de laatste die nog scoorde: tien minuten voor tijd maakte de sterspeler op fraaie wijze zijn elfde interlanddoelpunt na een solo en een hard schot in de hoek. Bondscoach Olsen zal een strijdplan moeten creëren om Malta (6 september) en opnieuw Armenië (10 september) te kloppen, maar dan nog valt het voor Denemarken te hopen dat concurrenten Tsjechië en Bulgarije in de eerstvolgende wedstrijden allebei punten gaan verliezen. Het WK 2006 en EK 2008 waren de laatste toernooien die voorbij gingen aan de Scandinavische formatie.

Bezig met laden …