Deulofeu helpt Spanje aan daverende openingszege op WK Onder-20

Daniel Cabot Kerkdijk21 jun 2013, 22:07
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2013, 22:07

Julen Lopetegui werd met Jong Spanje Europees kampioen in Israël en hij vloog direct door naar Turkije, waar hij Spanje Onder-20 naar de wereldtitel moet leiden. La Furia Roja is het toernooi in ieder geval goed begonnen, want in Istanbul was men met liefst 1-4 te sterk voor de Verenigde Staten. Gerard Deulofeu was de grote man aan de kant van de roodheden; hij scoorde tweemaal. Portugal kwam in Groep B met de schrik vrij tegen Nigeria.

/

Verenigde Staten - Spanje 1-4
Spanje is samen met Frankrijk de grote favoriet voor het winnen van het WK Onder-20 in Turkije en die status maakten de Zuid-Europeanen vrijdagavond meer dan waar. Al na vijf minuten nam Spanje de leiding in de Türk Telekom Arena nadat Jesé Rodríguez een pass van Deulofeu verzilverde: 0-1. De Amerikanen deelden het balbezit met Spanje, maar het ontbrak hen in aanvallend opzicht aan kwaliteit om voor serieuze dreiging te kunnen zorgen. Vlak voor rust verdubbelde Deulofeu door een geplaatste bal in de bovenhoek de marge en leek de wedstrijd vroegtijdig op slot te worden gegooid.

Sterker, in de 44e minuut tekende Jesé zelfs nog voor de 0-3 en daarmee vervloog het restje hoop op een goed resultaat dat de Verenigde Staten nog had. Vlak na rust maakte Deulofeu na een prachtige pass van Sevilla-speler José Campana er nog 0-4 van en Spanje haalde hierna de voet van het gaspedaal. De ploeg van Lopetegui stelde the Yanks hierdoor in staat om via Luis Gil, de beste man aan de kant van de Amerikanen, nog een eretreffer te verzorgen. Spanje deelt de koppositie van Groep A nu met Frankrijk en treft maandag Ghana.

Nigeria - Portugal 2-3
Armindo Tué Na Bangna, beter bekend als Bruma, heeft zijn land vrijdagavond flink bij de hand genomen. De aanvaller van Sporting Portugal zorgde er met twee treffers voor dat de verliezend WK-finalist van 2011 drie punten meenam uit Kayseri. De ploeg van Edgar Borges kwam na een halfuur op voorsprong door een treffer van Bruma, die op links werd vrijgespeeld en de bal beheerst in de verre hoek schoof: 0-1. Een paar minuten later zette Aladje de Selecção das Quinos zelfs op 0-2 en die uitslag was wat geflatteerd, want Nigeria deed verwoede pogingen om tot kansen te komen.

Na een klein uur kwamen de Afrikanen weer terug in de wedstrijd door een treffer van smaakmaker Abdul Ajagun, die tien minuten later ook de gelijkmaker verzorgde in het Kadir Has Stadion. Nigeria ging op zoek naar de derde treffer, terwijl Portugal loerde op de counter. Bruma wierp zich uiteindelijk op als de redder van de Zuid-Europeanen door na miscommunicatie in de defensie van the Super Eagles te profiteren. Portugal gaat nu met Zuid-Korea aan de leiding in Groep B.