Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Deze 12 Nederlanders kozen ervoor hun interlands namens Turkije te spelen

Laatste update:

Zaterdagavond om 21:00 uur staat de kwartfinale van het EK tussen Nederland en Turkije op het programma. Ugur Yildirim is nog altijd de enige voetballer van Turkse komaf die het Nederlands elftal haalde. Andersom verdedigden liefst twaalf Nederlanders de kleuren van Ay-Yildizlilar, waarvan een duo nu actief is op het EK. Voetbalzone voorziet je in aanloop naar de cruciale strijd van zaterdag van een uitgebreid overzicht!

Ahmet Keloglu (1984)


Middenvelder Ahmet Keloglu groeide op in de Haagse Schilderswijk, maar vond zijn voetbalgeluk in Turkije. Na een transfer van ADO Den Haag naar Galatasaray volgde in 1984 zijn debuut in het Turkse elftal tijdens het WK-kwalificatieduel met Engeland, bij wie onder meer de legendarische Peter Shilton, Bryan Robson en John Barnes in de basis stonden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“We verloren met 0-8. Een dag later werd de bondscoach ontslagen en was mijn interlandcarrière direct afgelopen. In Turkije was het toen gebruikelijk dat de bondscoach zijn selectie samenstelde uit voornamelijk jongens die bij hem in een goed daglicht stonden. Ik had die mazzel omdat ik met de coach had samengewerkt bij Galatasaray”, vertelde Keloglu in 2014 in gesprek met journalist Dave Grondel.

Mustafa Yücedag (1988-1990)


Negenvoudig Turks international Mustafa Yücedag groeide op in Zaandam en speelde als middenvelder voor onder meer Ajax, PEC Zwolle, Galatasaray en Fenerbahçe. Als speler van Sariyer debuteerde Yücedag in 1988 namens Turkije. Daar deelde hij de kleedkamer onder meer met Oguz Çetin, die nog altijd werkzaam is bij de Turkse voetbalbond. Op 18 februari 2020 overleed Yücedag op slechts 53-jarige leeftijd in Zaandam.

Baki Mercimek (2006)


Amsterdammer Baki Mercimek heeft net als Keloglu één cap namens Turkije achter zijn naam staan. De voormalig verdediger debuteerde in april 2006 onder Fatih Terim in een vriendschappelijk uitduel met Azerbeidzjan (1-1). In gesprek met De Telegraaf blikte de oud-speler van onder meer Besiktas deze week vooruit op de clash in het Olympiastadion in Berlijn.

“Ik denk dat Turkije het lastig gaat krijgen met de snelheid van de Nederlandse aanvallers en de tactiek van Oranje om het initiatief in de wedstrijd te pakken. Ik vond Turkije tegen Oostenrijk te afwachtend en ze kwamen daardoor behoorlijk onder druk. Je kunt niet elke wedstrijd zo spelen”, aldus Mercimek, die geen duidelijke voorkeur heeft. “Ik hoop dat de beste doorgaat.”

Aykut Demir (2013)


Ruim zeven jaar later kreeg Mercimek pas een Nederlandse opvolger in het Turkse elftal. Terim gaf ook de in Bergen op Zoom geboren verdediger Aykut Demir een kans om zijn kunsten te vertonen in het rood-wit. De inmiddels 35-jarige mandekker, momenteel transfervrij, deed negentig minuten mee tijdens een oefenduel met Wit-Rusland (2-1 winst). Demir werd vervolgens nooit meer opgeroepen.

Oguzhan Özyakup (2013-2019)


Zaandammer Oguzhan Özyakup kan worden genoemd als meest succesvolle Nederlander in het Turkse elftal tot dusver. De 43-voudig international maakte zijn enige interlanddoelpunt uitgerekend tegen Oranje, toen de Turken in 2015 tijdens een EK-kwalificatieduel met liefst 3-0 te sterk waren. Tijdens het EK van 2016 werd hij de eerste Nederlandse Turk die Turkije vertegenwoordigde op een eindtoernooi.

Özyakup scoorde zijn enige interlandgoal uitgerekend tegen Nederland.

De 31-jarige Özyakup stond de afgelopen twee seizoenen onder contract bij Fortuna Sittard, maar is momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging. In Turkije is Özyakup een grote meneer en vooral geliefd bij de fans van Besiktas. In totaal speelde de middenvelder 308 officiële wedstrijden namens de Turkse topclub. Daarin was hij goed voor 34 assists en 62 doelpunten.

Deniz Türüç (2017-2022)


Vanaf 2017 kreeg Özyakup in de Turkse kleedkamer gezelschap van Enschedeër Deniz Türüç, die eveneens meerdere jeugdinterlands namens Nederland achter zijn naam had staan. Türüç (31) is nog steeds actief in de Süper Lig, maar lijkt momenteel wel uit beeld bij Turkije. De buitenspeler van Basaksehir was in twaalf interlands goed voor twee doelpunten en hetzelfde aantal assists.

In gesprek met journalist Leon ten Voorde van TC Tubantia geeft Türüç aan zaterdag te juichen voor zijn maatjes uit Turkije. “Ik geef Turkije een goede kans. Nederland was tegen Roemenië prima, maar daarvoor heeft Oranje nog niet echt veel indruk gemaakt. Dit Turkse elftal zit vol vechtlust en iedereen beseft dat ze geschiedenis kunnen schrijven.”

Ömer Bayram (2018-2020)


Bredanaar Ömer Bayram leverde NAC in 2012 liefst 350.000 euro op met zijn droomtransfer naar Turkije. Via Kayserispor en Akhisarspor belandde de inmiddels 32-jarige vleugelverdediger in augustus 2018 bij Galatasaray. Vanaf dan gaat het snel in de carrière van Bayram.

De linkspoot debuteert niet alleen in de Champions League, maar wordt ook opgeroepen voor Turkije. Uiteindelijk zal Bayram tien keer uitkomen voor de Maansterren. NAC overweegt hem komende zomer na twaalf jaar Turkije terug te halen naar het Rat Verlegh Stadion.

Orkun Kökçü (2020-heden)


Toen Orkun Kökçü als een van Feyenoords grootste parels in 2019 kenbaar maakte voor Turkije te gaan spelen, leverde hem dat behoorlijk wat kritiek op. Johan Derksen liet zich destijds hard uit over het besluit van de Haarlemmer. “Ik vind dat bijna een belediging ten opzichte van Nederland, dat hij voor Turkije kiest.”

Kadioglu en Kökçü spelen deze zomer hun eerste eindtoernooi namens Turkije.

“Als er iets aan de hand is met iemand met een dubbel paspoort dan roepen ze meteen in koor: 'Maar wij zijn Nederlands, we hebben een Nederlands paspoort.' En nu kan-ie wat voor Nederland betekenen en dan gaat hij naar Turkije. Nou, dat is een kutland”, oordeelde Derksen. Zijn uitspraken zorgden uiteindelijk voor een klein televisierelletje, waarna Derksen deze nuanceerde.

Hedendaags is de 23-jarige Kökçü al niet meer weg te denken uit het Turkse elftal, al had hij dit EK ook niet misstaan op het middenveld van Oranje. Zaterdag kan Kökçü het Nederlands elftal in ieder geval geen pijn doen: de 32-voudig international is geschorst voor de kwartfinale in Berlijn. De spelmaker van Benfica mist daardoor een confrontatie met boezemvrienden Justin Bijlow en Lutsharel Geertruida.

Halil Dervisoglu (2021-heden)


De Rotterdamse aanvaller Halil Dervisoglu (24) heeft een uitstekend moyenne in dienst van Turkije. In zestien interlands was de rechtspoot goed voor zes doelpunten en drie assists, waarmee hij zich de meest scorende Nederlandse Turk namens het nationale elftal mag noemen. Dit EK is de contractspeler van Galatasaray echter niet van de partij: zijn laatste oproep dateert van augustus 2023.

Tiago Çukur (2022-heden)


Tiago Çukur debuteerde in 2022 tegen voor het nationale elftal van Turkije in de Nations League-wedstrijd tegen Litouwen en tot op heden is dat ook zijn enige interland. De 21-jarige spits werd geboren in Amsterdam en speelde in jeugdelftallen bij Feyenoord en AZ. Inmiddels staat hij onder contract bij Fenerbahçe.

Tiago Çukur (2022-heden)


Tiago Çukur debuteerde in 2022 voor het nationale elftal van Turkije in de Nations League-wedstrijd tegen Litouwen en tot op heden is dat ook zijn enige interland. De 21-jarige spits werd geboren in Amsterdam en speelde in jeugdelftallen bij Feyenoord en AZ. Inmiddels staat hij onder contract bij Fenerbahçe.

Ferdi Kadioglu (2022-heden)


Wie wel gaat spelen tegen Oranje, is Arnhemmer Ferdi Kadioglu. De 24-jarige vleugelverdediger speelde meer dan vijftig jeugdinterlands namens Nederland, maar besloot in 2022 te switchen naar Turkije. Daar is de bij Fenerbahçe spelende Kadioglu een onbetwiste basisspeler met inmiddels negentien interlands achter zijn naam. Daarin was hij eenmaal trefzeker.

Voor de camera’s van de NOS gaf Kadioglu dinsdag aan uit te kijken naar het duel met zijn geboorteland. “Dit is geweldig, mijn eerste toernooi met Turkije en dan de kwartfinale bereiken. Het team heeft heel hard gevochten en veel energie erin gestopt. We zijn zo blij. Voor mij wordt het nu een heel speciale wedstrijd tegen Nederland. Dat wordt heel mooi.”

Oguz Aydin (2024-heden)


Begin juni debuteerde de laatste Nederlandse Turk als Maanster. De Haagse aanvaller Oguz Aydin (23), spelend voor Alanyaspor, kreeg tijdens een oefenduel met Italië (0-0) 45 minuten de kans om zich te laten zien. Tijdens zijn eerste interland wist Aydin geen plekje af te dwingen in de EK-selectie van bondscoach Vincenzo Montella, waardoor de aan Ajax gelinkte buitenspeler geen gevaar zal vormen voor het Nederlands elftal.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Ajax traint onder Farioli
Reacties

Kokcu, Kadioglu en in het verleden Ozyakup hadden echt niet misstaan in Oranje. Voor Kadioglu zou het misschien nog wel het lastigst zijn om als linksback een plaats in Oranje te bemachtigen met de vele concurrerende spelers.

Zeker vna Kokcu is het jammer dat de KNVB hem eigenlijk nooit serieus in beeld heeft weten te brengen want de Kokcu vanaf Arne Slot had 100% een basisplaats in Oranje en zou zeker een sterke kracht zijn op het middenveld.

Zelfde geldt ook wel voor Ozyakup die in zijn prime Besiktas speler echt een grote meneer in Turkije was en zelf aanvoerder van Besiktas en het Turkse elftal.

5 juli 2024 om 12:56
0

100% een basisplek voor Kokcu? Nou nee hoor. Frenkie, Reijnders zijn minstens net zo goed

5 juli 2024 om 13:19
0

Kokcu had 100% een basisplaats in dit Oranje. Frenkie zal ten alle tijden spelen en mag je dan ook geen kritiek op hebben. Reijnders boven Kokcu ben ik echt allesbehalve van overtuigd. Kokcu had juist enorm voor de aanvallende impulsen kunnen verzorgen, iets wat je momenteel mist.

5 juli 2024 om 14:07
0

Kokcu zit bij Benfica op de bank, Reijnders speelt alles bij AC Milan, Kokcu is echt niet beter dsn Reijnders, dat was die bij Feyenoord niet en dat is die nu al helemaal niet.

5 juli 2024 om 14:41
0

@voetballogicus, man als je het niet volgt zeg dan niets. Kokcu heeft welgeteld na zijn uitspraken 2 wedstrijden op de bank gezeten. Overall in het seizoen 8 goals en 11 asissts achter zijn naam.

Kokcu werd kampioen en beste speler van Nederland in het jaar dat Reijnders pas eigenlijk zijn echte doorbraak had bij AZ op 24 jarige leeftijd. Omdat Reijnders nu bij Milan speelt wilt niet zeggen dat het een betere speler is.

5 juli 2024 om 14:42
0

Hoeveel potjes zat Kokcu dit jaar mits fit op de bank vs Reijnders? Kokcu is gewoon een basisspeler en bij Feyenoord was Kokcu uiteraard veel beter dan Reijnders bij AZ. Overigens, was Kokcu de eredivisie speler van het jaar, een prijs waar Reijnders niet eens in aanmerking voor kwam.

5 juli 2024 om 14:42
0

Kokcu stond meerendeels ook gewoon in de basis bij Bwnfica dit seizoen. Weet niet waar het fabeltje vandaan komt dat hij een wisselspeler is. Kokcu was in de eredivisie zeker wel beter dan Reijnders.

5 juli 2024 om 16:29
0

Reijnders is wanneer iedereen fit is gewoon bankzitter bij Oranje. Leuk tegen de kleine landen maar komt te kort als het tempo omhoog gaat

6 juli 2024 om 13:34
0

Hahahahahaha Kokcu niet beter dan Reijnder bij Feyenoord. Zo vroeg op de morgen al de slechtste comment van de dag geplaatst.

6 juli 2024 om 14:16
0

Ja, dat is momenteel zo. Maar dat was twee jaar terug niet zo.

5 juli 2024 om 12:57
0

In het geval van Kokcu denk ik dat het heel bewust was van Orkun dat hij voor Turkije zou gaan. Hij was al op z’n 19e geselecteerd voor Turkije, die wist echt wel dat hij voor Oranje geduldig moest zijn en dan zou die er staan. Wat betreft Kadioglu, die hebben we echt laten schieten. In alles kon je merken dat hij een lange tijd heeft gewacht om zijn keuze voor Turkije bekend te maken. Naar mijn inziens kon hij op het wk al gebruikt worden in plaats van Blind, veel meer snelheid en voetbal. Geen idee hoe Maatsen zich zal ontwikkelen, maar tot hij er staat zou Kadioglu ongetwijfeld mijn linksback kandidaat zijn en Aké doorschuiven naar links centraal.

5 juli 2024 om 17:28
0

kokcu was niet eens geslecteerd geweest. Hij is minder dan de middenvelders die nu geselecteerd zijn voor Oranje. Het is een soort Turkse Davy Klaassen. Nee dankje, Oranje is te goed voor dit soort spelers.

5 juli 2024 om 18:06
0

Als je Kokcu slechter vindt dan huidige Wijnaldum of Gravenberch snap je er niets van natuurlijk. Hij had er absoluut bijgezeten. Als iedereen fit is en je ze vervangt door Koopmeijners en Frenkie kan je twijfelen.

5 juli 2024 om 18:22
0

Wat een voetbalverstand, een soort Davy Klaassen?! Dan heb je hem of nooit zien spelen, of er geen bal verstand van. Volstrekt verschillende spelers, je had bijna geen slechter voorbeeld kunnen bedenken.

5 juli 2024 om 18:05
0

Mwah, weet niet of ie complementair is met Frenkie en die is echt veel beter. Hij is wel van vergelijkbaar niveau met Reijnders en we hadden em er wel bij kunnen hebben.Ozyakup is toch niet meer dan prima? Geen idee wat zijn top was, maar vond hem bij Feyenoord al niet zo bijzonder meer.

Eigenlijk zijn enkel kadioglu en kokcu van deze rij namen waar oranje wel wat mee kon. Ozyakup heeft het ook niet slecht gedaan, maar heeft zijn potentie nooit echt waargemaakt vind ik. Heeft leuke jaren bij Besiktas meegemaakt, maar het toptalent dat op jonge leeftijd naar Arsenal ging, dat is niet uit zijn carriere gekomen.

Kokcu was vorig jaar de beste speler uit de eredivisie boven veerman en reijnders, dus dat hij ook caps op zijn naam zou hebben, is ongetwijfeld. Ook de oordeel dat hij dit jaar wissel zou staat klopt niet, is 90% basisspeler geweest. Alleen jammer van zijn clubkeuze, dat hij een beetje buiten beeld blijft. Als je vergelijkt met een reijnders, had hij ook zo een stap kunnen zetten en we hem meer op de voet kunnen volgen.

Als t op kadioglu aankomt, daar ben ik het meest gecharmeerd van momenteel. Wat een speler en ik overdrijf niet als Nederlander zijnde (getrouwd met een Turkse, dus vandaar dat ik alles op de voet heb kunnen volgen qua competitie ook), is dat we hem echt goed konden gebruiken. Linksback kadioglu en dan aké links centraal zou heel goed kunnen werken. Ook kijkend naar het toernooi dat hij speelt, is het wel zuur dat wij jarenlang met centrale verdedigers op linksback spelen en hem geen uitnodiging gestuurd hebben. Kadioglu zou er zeker voor open gestaan hebben lijkt me om met Oranje te spelen, want naar mijn gevoel heeft hij tot aan t wk wel op oranje gewacht. Helaas is de turkse competitie niet aantrekkelijk genoeg voor van Gaal destijds, want als hij voor Ajax gespeeld had was hij zeker mee.

Ps. Ook een Oosterwolde van Fener maakt heel erg goede indruk dit jaar, weer een speler op lcv die in opkomst is, die zal binnen een jaar ook in de subtop van europa spelen gok ik. Op die positie word Oranje toch wel van heel hoog niveau.

Om eerlijk te zijn zie ik geen namen hiertussen staan die je voor Nederland had willen hebben voor de kwaliteiten. Nu Nederland veel geblesseerde middenvelders heeft zou je kunnen kiezen voor kokcu. Maar volgens mij is Kokcu echt meer Turks dan Nederlander en daar is niets mis mee dus die zal ook met zijn hart hebben gekozen voor Turkije. Kadioglu doet het nu wel goed maar had toen hij voor Turkije koos geen uitzicht op een selectie voor Nederland terwijl ik denk dat hij juist wel meer Nederlander is dan Turks dus zal hij met zijn hoofd hebben gekozen voor Turkije.

Al met al iedereen maakt op zijn manier een afweging wanneer je 2 nationaliteiten hebt.

Ik weet dat Ferdi heel graag voor Oranje wilde spelen. Van de Looi heeft zelf flink voor hem gelobbyd bij de Knvb. De bondscoaches vonden hem simpelweg niet goed genoeg.

5 juli 2024 om 18:09
0

Ook beetje een laatbloeier misschien? Denk uiteindelijk wel goeie keuze van em gezien onze verdedigers.

5 juli 2024 om 19:19
0

Was in zijn tijd in NL volgens mij ook een 10/vleugelspeler? Is pas in Turkije als back gaan spelen als ik het goed heb.

5 juli 2024 om 20:52
0

Ja, hij speelde eerst niet als linksback. In Turkije is hij getransformeerd tot LB.

Buiten Kadioglu, Kokcu en Oguzhan in 2016 na een goed seizoen had geen enkele speler Oranje gehaald…

Had graag wel een keer een Turkse Nederlander in Oranje gezien. Ook zie ik graag een Marokkaanse Nederlander weer in Oranje. We wonen allemaal hier moet gewoon kunnen.

5 juli 2024 om 18:49
0

Ugur Yildirim, verder kom ik niet eigenlijk

5 juli 2024 om 19:18
0

Ja man! De vrije trappen koning! Speelde toen nog een interland in dat zwart witte shirt voor oranje!

5 juli 2024 om 21:42
0

En qua Marokkaanse Nederlanders Afellay, El Ghazi, Boulahrouz en ik geloof Boussata?

5 juli 2024 om 21:57
0

Maher ook denk ik of niet?

6 juli 2024 om 00:02
0

Maher ook idd, en eigenlijk ook Ziyech als-ie toen niet geblesseerd was geraakt.

5 juli 2024 om 19:20
0

Ihatarran had die potentie. Maar helaas.

Kokcu had ook gewoon nu in Oranje gezeten. Maar die zag dat zelf niet zitten.

5 juli 2024 om 19:53
0

Zei destijds ook dat ie dacht dat ie er niet tussen zou komen met de concurrentie.

6 juli 2024 om 09:10
0

Niemand zegt toch ook dat het niet kan? Alleen zijn deze namen op hun gevoel afgegaan en hebben ze in dit geval voor Turkije gekozen.

Jeetje is Mustafa Yucedag overleden? Was hij ziek, weet iemand het?

6 juli 2024 om 19:46
0

Het was mij ook ontgaan. Hij schijnt op 17 februari 2020 op 53-jarige leeftijd te zijn overleden aan een hartaanval.

Prachtig toch, bedankt voor het opleiden KNVB . Zonder dollen: ik hoop dat een Turkse Nederlander ook voor Nederland gaat spelen. Zijn toch beide mijn landen en een Turk in Oranje zou me echt wat doen.

6 juli 2024 om 00:02
0

Geef die rechtsbuiten maar aan ons dan (die blonde, ff zn naam kwijt).

6 juli 2024 om 00:51
0

Baris Alper Yilmaz, heeft echt een werkethiek waar je u tegen zegt.

Mag verder wel werken aan zijn afronding en overzicht.

6 juli 2024 om 01:12
0

Baris Alper, held van Galatasaray. Die krijg je niet, sorry

Ik weet het niet hoor…. Maar er is toch ook een soort van beleefdheid als mensen, voetbalclub, maatschappij land maximaal emotioneel als financieel bijdrage aan je carrière om dan ook te delen in de oogst…
Ik vind deze heren die beschreven hierboven zijn ronduit onfatsoenlijk en hoop dat ze niet alleen voor het Turkse elftal gaan voetballen maar daar ook gaan wonen teneinde daar enthousiast te zijn over hun land !!!

Zo veel echt goede spelers die door de knvb niet goed in de gaten zijn gehouden en trainers die het vertikte deze spelers mee te nemen. Dit zelfde geldt trouwens ook voor spelers van het team van de Marokkanen

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren