Di María helpt Real Madrid aan minimale zege in Kroatië

Erik van Dam14 sep 2011, 22:36
Laatst bijgewerkt: 14 sep 2011, 22:36

Makkelijk ging het niet, maar Real Madrid heeft in wedstrijd één van de Champions League direct drie punten gepakt. De groepsgenoot van Ajax en één van de favorieten van dit seizoen won op verplaatsing bij Dinamo Zagreb met 1-0 dankzij een doelpunt van Ángel Di María. De Argentijn haalde kort na rust succesvol de trekker over en dat bleek uiteindelijk voldoende, ook voor tien man van Real, om de overwinning over de streep te trekken.

/

Hoewel Dinamo alom beschouwd wordt als de 'zwakke broeder' in Groep D, nam José Mourinho het zekere voor het onzekere en liet hij Aitor Karanka alle grote sterren opstellen bij Real. Na een vroege waarschuwing van Milan Badelj, die over volleerde na een hoekschop, nam de Koninklijke het heft wat steviger in handen. Karim Benzema, vorig seizoen goed voor zes doelpunten in de Europese competitie, schoot maar nipt over en herhaalde die actie binnen een paar minuten nog eens. Dinamo zocht telkens weer openingen via aanvoerder en regisseur Badelj.

Ivan Kelava, doelman van Dinamo, moest echter ook een paar keer alert reageren. Bij een aanval van Real pareerde hij eerst een poging van Cristiano Ronaldo en in de rebound nog één, van Mesut Özil. Pepe op zijn beurt voorkwam met een prima interventie dat dat de jonge, gewilde Mateo Kovavic bereikt kan worden en af mocht gaan op Iker Casillas. De Spaanse doelman stond niet veel later goed op zijn plek bij een schot van Ante Rukavina, die recht op Casillas vuurde in plaats van een hoek uit te kiezen.

/

Met Mourinho niet een hotelkamer, maar alsnog op de tribune bleef Real moeite houden met de Kroatische opponent. Dinamo vloog in de tweede helft direct weer uit de startblokken en Rukavina had bijna een open schietkans, maar opnieuw stoorde Pepe goed en was de kans verkeken. Real reageerde hetzelfde als voor rust; het verlaagde het tempo en speelde de bal veelvuldig rond, zoekend naar de vrije ruimte die bij Ronaldo en Benzema moest liggen. De Portugees en Fransman werden echter voortdurend in bedwang gehouden en dus moest Real het op andere manieren proberen. Uiteindelijk was het Ángel Di María die de ban brak. De middenvelder ontving de bal na voorbereidend werk van Benzema en Marcelo en joeg de bal mooi binnen in de linker bovenhoek.

Dat lokte Dinamo meer uit de tent, maar het zette ook aan tot harder spel. Zo kwam Jerko Leko, die al geel op zak had, goed weg met een stevige charge op Ronaldo en kwam hij weg met een waarschuwing. Real voerde de druk wat op, maar moest ook constant oog houden op wat Dinamo aanvallend probeerde. Pepe bracht een derde maal redding bij een steekpass en groeide uit tot slot op de deur. Collega-verdediger Marcelo deed het minder goed; hij pakte in drie minuten twee gele kaarten (late overtreding, schwalbe) en benadeelde zo Real. De voorsprong kwam, gelukkig voor hem, niet meer in gevaar.