voetbalzone

Di Maria beslist eindstrijd om goud

23 aug 2008, 09:01
Laatst bijgewerkt: 23 aug 2008, 09:01
Advertentie
Argentinië is voor de tweede maal op rij olympisch kampioen geworden. In de eindstrijd in Peking rekenden de Zuid-Amerikanen af met Nigeria, de kampioen van 1996. Door een prachtgoal van Ángel Di Maria won Argentinië met 1-0.



Na een levendig begin kreeg Juan Román Riquelme in de tiende minuut een goede mogelijkheid om de score te openen. De technicus schoot een gevaarlijke vrije trap echter over het doel van Ambruse Vanzekin. Het antwoord van Nigeria kwam twee minuten later. Een voorzet van Solomon Okoronkwo werd door de actieve Peter Odemwingie vanuit een moeilijke hoek over het doel van Sergio Romero geschoten.

Ondanks het balbezit van Argentinië ging de meeste dreiging uit van Nigeria, dat tegenstanders als Lionel Messi en Sergio Agüero goed in bedwang hield. Op slag van rust had Luciano Monzón nog een goede kans. Het afstandsschot van de Argentijnse verdediger van Boca Juniors vond echter niet het doel van Vanzekin.

Na de hervatting kwam Argentinië beter uit de startblokken, met het doelpunt van Di Maria als gevolg. Een goed uitgevoerde counter door Messi werd door de meegelopen vleugelspeler van Benfica kunstig over Vansekin getild. Het zat de Nigerianen vervolgens niet mee. Een inzet van invaller Victor Anichebe werd door een Argentijns been van richting veranderd, terwijl Sergio Romero goed bij de les was toen een inzet van Ebenezer Ajilore door Javier Mascherano geblokt werd.

In het laatste kwartier van de wedstrijd hield de druk van Nigeria op de Argentijnse helft aan, maar zonder resultaat. Odemwingie en Sani Kaiti slaagden er niet in om Romero te passeren. De goalie verrichtte zes minuten voor tijd nog een uitstekende redding. Anichebe leek op aangeven van Kaita voor de gelijkmaker te zorgen, maar een uitstekende reflex van de AZ-goalie zorgde voor frustratie bij Nigeria.

Hongarije was de laatste die twee keer achter elkaar de beste bleek (1964 en 1968) op de Olympische Spelen. De strijd om de bronzen medaille werd vrijdag gewonnen door Brazilië, dat in Shanghai met 3-0 te sterk bleek voor de Belgische ploeg.
Bezig met laden …