voetbalzone

Dit zijn de oudgedienden die Sven Mislintat terug kan halen naar Ajax

Bart DHanis23 jun 2023, 15:58
Laatst bijgewerkt: 23 jun 2023, 15:58
Advertentie

Johan Inan beweert vrijdagochtend in de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad dat technisch directeur Sven Mislintat wil stunten door een voormalig Ajacied terug te halen naar Amsterdam. Voetbalzone zet tien mogelijke doelwitten op een rij en sorteert deze voor Mislintat alvast op marktwaarde.

Ryan Gravenberch
Mocht Mislintat erin slagen om Ryan Gravenberch terug te halen naar de Johan Cruijff ArenA, zou dat een gigantische stunt zijn. De 21-jarige middenvelder vertrok pas één zomer geleden naar Bayern München, dat tot dusver nauwelijks een beroep op hem doet. De geboren Amsterdammer uitte zich afgelopen weken dan ook meermaals negatief over het aantal speelminuten dat hij kreeg en lijkt deze transferperiode te willen benutten om ergens anders aan de bak te gaan. Clubs die Gravenberch graag aan zich willen binden, zullen echter wel diep in de buidel moeten tasten. Volgens het gerenommeerde Transfermarkt.nl heeft de bij Ajax opgeleide controleur een marktwaarde van dertig miljoen euro. Der Rekordmeister zou met een dergelijk bedrag akkoord kunnen gaan, daar het slechts achttien miljoen voor hem betaalde in 2022. Al lijkt en huurdeal haalbaarder voor de Amsterdammers.

Noussair Mazraoui
De tweede en niet de laatste Bayern-speler uit de lijst die afgelopen seizoen onder contract stond in Zuid-Duitsland. Noussair Mazraoui zit in hetzelfde schuitje als Gravenberch. De 25-jarige rechtsachter werd door Ajax opgeleid en verkaste in de zomer van 2022 transfervrij naar Bayern. De Marokkaans international kwam echter wel iets meer aan spelen toe dan Gravenberch. Hij speelde afgelopen seizoen negentien Bundesliga-duels, waarin hij vier assists gaf en een doelpunt wist te maken. Toch had hij gehoopt op meer. De komst van Konrad Laimer naar de Duitse kampioen en de vermeende interesse in Kyle Walker zullen hem niet vrolijk stemmen. Of Mislintat een speler die gratis de deur uit is gelopen voor 28 miljoen (marktwaarde volgens Transfermarkt) gaat terughalen een jaar later, valt echter nog te bezien. Daarom dat het de komst van Mazraoui op huurbasis meer voor de hand ligt.

voetbalzone

Christian Eriksen
Christian Eriksen speelde tussen 2010 en 2013 in de hoofdmacht van Ajax. De 120-voudig international van het Deense elftal werd drie keer kampioen in Amsterdam en legde één keer beslag op de TOTO KNVB Beker. Na zijn succesvolle periode bij Ajax kwam hij respectievelijk uit voor Tottenham Hotspur, Internazionale, Brentford en Manchester United, waar hij nog steeds onder contract staat. Inmiddels is Eriksen 31 jaar oud en kwakkelde hij afgelopen seizoen met een aantal blessures. Desondanks wist hij wel acht assists af te leveren en een doelpunt te maken in 28 Premier League-duels. Met de naderende komst van Mason Mount op Old Trafford lijkt Eriksen echter een plekje te gaan zakken in de pikorde van Erik ten Hag, waardoor een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA niet ondenkbaar is. Mocht Mislintat hem inderdaad naar Ajax willen halen, zal er volgens Transfermarkt een bedrag van ongeveer 22 miljoen euro naar Manchester moeten worden overgemaakt.

Davinson Sánchez
Ondanks dat Davinson Sánchez slechts één seizoen het shirt van de Amsterdammers heeft gedragen, is de Colombiaanse verdediger een echte publiekslieveling onder Ajax-fans. De inmiddels 27-jarige verdediger wist de harten van de supporters te veroveren dankzij zijn imponerende fysiek en keiharde ingrepen. Sánchez vertrok, na het behalen van de Europa League-finale onder Peter Bosz, naar Tottenham Hotspur, dat 42 miljoen euro voor hem betaalde. Dit seizoen is hij echter op een zijspoor beland in Londen: van de 38 Premier League-wedstrijden, startte hij er slechts zes in de basis. Ook in de Champions League moest hij veelal vanaf de bank toekijken en viel hij twee keer in. Volgens Transfermarkt moet hij zo’n vijftien miljoen euro kosten. Als Sánchez terugkeert, dan zal hij de vervanger van Jurriën Timber worden, die nadrukkelijk in verband wordt gebracht met Arsenal.

voetbalzone

Kenny Tete
De tweede rechtsachter uit de lijst is Kenny Tete. Ajax lijkt Jorge Sánchez de komende transferperiode van de hand te willen doen en zal op zoek moeten naar een concurrent voor Devyne Rensch. Tete verruilde Ajax in 2017 voor Olympique Lyon, alvorens hij in 2020 de overstap naar zijn huidige werkgever Fulham maakte. De veertienvoudig Oranje-international draaide een uitstekend seizoen op Craven Cottage: hij liet vijf assists en een treffer noteren in 31 duels. Hij heeft zich dankzij deze statistieken in de kijker gespeeld bij verschillende clubs en gaf in gesprek met Voetbalzone vorige maand aan dat het tijd wordt om ‘om zich heen te kijken’. Mislintat zal volgens Transfermarkt met vijftien miljoen euro over de brug moeten komen om de Amsterdammer terug te halen naar zijn geboortestad.

Noa Lang
Noa Lang gaat, dit jaar echt, de Belgische competitie achter zich laten. De 24-jarige Lang vertrok in 2020 uit Amsterdam om zijn geluk te beproeven bij Club Brugge. Na drie succesvolle seizoenen in België, waarin hij twee keer kampioen werd, heeft hij zich naar verluidt in de kijker gespeeld van onder meer PSV en AC Milan. Telegraaf-journalist Mike Verweij liet in de voetbalpodcast van het dagblad eerder deze maand vallen dat zijn naam ook rondzingt bij Ajax. De Amsterdammers hebben met Dusan Tadic, Steven Bergwijn, Mika Godts en Mohamed Daramy echter al vier linksbuitens in huis en dus lijkt het onwaarschijnlijk dat Lang daadwerkelijk terugkeert bij zijn oude werkgever. Mocht Mislintat de zevenvoudig international van Oranje toch terug naar Amsterdam halen, dan zal hij volgens Transfermarkt en Verweij vijftien miljoen euro gaan kosten.

Donny van de Beek
Donny van de Beek is wellicht een van de meest reële opties uit de lijst. De middenvelder van Manchester United vertrok in 2020 uit Amsterdam, maar wist op Old Trafford nooit een vaste plek in het elftal te veroveren. Afgelopen seizoen sloeg het noodlot voor Van de Beek toe. Hij mocht in de basis beginnen in het duel tegen Bournemouth (4-0) en kwam in botsing met voormalig Feyenoord-verdediger Marcos Senesi. De 26-jarige spelverdeler uit Nijkerkerveen kwam sindsdien niet meer in actie voor the Reds en gaat waarschijnlijk vertrekken bij de Engelse recordkampioen. United heeft hem naar verluidt aangeboden bij AS Roma, maar een terugkeer bij Ajax lijkt niet ondenkbaar. De publiekslieveling moet de Amsterdammers ongeveer dertien miljoen euro kosten. Dat is zeventien miljoen minder dan ze drie jaar geleden voor hem ontvingen.

voetbalzone

Sergiño Dest
Sergiño Dest werd in 2020 door Ronald Koeman van Ajax naar Barcelona gehaald. Bij Barcelona wist hij echter amper te imponeren, waardoor de Catalaanse club hem vorig seizoen verhuurde aan AC Milan. In Italië kwam hij eveneens amper aan spelen toe. Hij liet slechts acht Serie A-wedstrijden noteren en kwam daarin niet tot scoren en gaf ook geen assist. Als Ajax in hem de geduchte concurrent van Rensch ziet, moet de club wellicht de strijd aangaan met Union Berlin, dat interesse in de in Almere geboren verdediger heeft. Dest is volgens Transfermarkt voor tien miljoen euro op te pikken uit Spanje. Dat is elf miljoen minder dan de Amsterdammers voor hem hebben ontvangen.

Julian Rijkhoff
Julian Rijkhoff gold als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax, voordat hij in 2021 de hoofdstad verruilde voor Borussia Dortmund. In Duitsland heeft hij kunnen leren van Erling Braut Haaland, waarmee hij regelmatig samen op het trainingsveld heeft gestaan. Tot een definitieve doorbraak kwam het echter nog niet voor de achttienjarige spits. Hij maakte zelfs zijn officiële debuut nog niet in de hoofdmacht. In april van dit jaar meldde het doorgaans goed geïnformeerde BILD dat Ajax probeert om hem terug naar Amsterdam te halen. Een transfer van Rijkhoff lijkt niet volledig ondenkbaar, nu de koopoptie van tweede spits Lorenzo Lucca naar alle waarschijnlijkheid niet gelicht gaat worden door Ajax. Hoe veel geld Ajax zal moeten betalen om de terugkeer van het megatalent te realiseren, is niet bekend.

Daley Blind
Daley Blind is de laatste speler op de lijst, omdat hij gratis op te pikken is. Afgelopen half jaar stond de centrumverdediger annex linksachter onder contract bij Bayern, waar hij tot slechts vijf optredens kwam. Blind vertrok afgelopen winter bij Ajax, na een ruzie met toenmalig trainer Alfred Schreuder. Schreuder werd echter in februari ontslagen en dus vormt dat geen obstakel meer voor een eventuele terugkeer bij zijn jeugdliefde Ajax. Spaanse bronnen wisten desalniettemin wel te melden dat Blind komende weken gaat tekenen bij Girona. De 33-jarige mandekker heeft dat nog steeds niet gedaan, dus staat het Ajax vrij om hem een contract aan te bieden.

Bezig met laden …