voetbalzone

Doelpuntenmaker Brown schenkt Levein mooi debuut tegen Tsjechië

Bart Kruyt03 mrt 2010, 22:02
Laatst bijgewerkt: 03 mrt 2010, 22:02
Advertentie

Craig Levein heeft zijn debuut als bondscoach van Schotland opgeluisterd met een zege op Tsjechië. In Glasgow kroonde Scott Brown zich tot matchwinner door na rust voor het enige doelpunt van de wedstrijd te tekenen. Schotland en Tsjechië, allebei niet geplaatst voor het aanstaande WK, treffen elkaar ook in de kwalificatiereeks voor het EK in 2012.

Levein, in december door de Schotse voetbalbond aangesteld als opvolger van George Burley, zag zijn ploeg matig beginnen tegen Tsjechië. De gasten begonnen veel sterker: Tomas Rosicky verdeelde het spel en bood Tomas Necid en Michal Kadlec goede mogelijkheden. Die waren echter niet aan hen besteed. Jaroslav Plasil kopte over, Necid miste opnieuw en ook Vaclav Sverkos kon van dichtbij niet scoren. Schotland stelde er niets tegenover; aanvaller Kenny Miller stond totaal geïsoleerd in de spits.

Toch kreeg de thuisploeg nog één goede kans, op slag van rust. Bryan Robson besloot een vrije trap ineens op doel te mikken en goalie Jaroslav Drobny moest redding brengen. Een kwartier na de pauze kwamen de Schotten tegen de verhoudingen in zelfs op voorsprong. Een Tsjechische corner werd afgeslagen en na een goede counter legde Darren Fletcher met het hoofd terug op de instormende Brown. De Celtic-middenvelder, afgelopen zondag nog van het veld gestuurd tijdens de stadsderby tegen Glasgow Rangers, schoot beheerst binnen: 1-0.

Het doelpunt van Brown maakte voor de Schotten een einde aan een doelpuntloze periode van bijna zes uur; bovendien was er in Glasgow al veertien jaar lang (!) geen vriendschappelijke wedstrijd meer gewonnen. Woensdagavond kwam de zege na rust niet meer in gevaar. Het was zelfs aan Drobny te danken dat de score niet opliep. De oud-keeper van ADO Den Haag greep schitterend in op een afgeketst schot van Steven Whittaker.

Bezig met laden …