Doetinchem juicht na eerste thuisoverwinning van De Graafschap

Erik van Dam16 jan 2016, 21:39
Laatst bijgewerkt: 16 jan 2016, 21:39

Voor De Graafschap is elke wedstrijd na de winterstop meteen een finale. De ploeg uit Doetinchem bungelt troosteloos onderaan in de Eredivisie en wist tot nu toe alleen van SC Cambuur te winnen, maar de wedstrijd van zaterdag biedt hoopt. De achterstand op de nummer één na laatst, datzelfde Cambuur, bedroeg voorafgaande aan het duel met Excelsior acht punten met de wetenschap dat de Friezen eerder al van Vitesse hadden verloren. De 2-0 zege op Excelsior was dan ook uitermate welkom.

Het duurde zaterdag even voor de Superboeren echt op gang kwamen. Wellicht was het de kou op De Vijverberg die de oorzaak was, want beide ploegen leken in het eerste kwartier vooral de kat uit de boom te kijken. Het was Brandley Kuwas die voor Excelsior voor het eerste gevaar zorgde door van de zijkant hard in te schieten, maar Hidde Jurjus was goed voorbereid. Daarna was het wachten op nieuwe wapenfeiten voor het doel. De eerste echt grote kans van de wedstrijd was voor Tom van Weert, die na 33 minuten voor een bijna open doel naast schoot.

Dit leidde een wat spannendere fase van de wedstrijd in, met ook een goede kans voor Cas Peters van De Graafschap en nog een goede mogelijkheid voor Van Weert aan de andere kant. Beiden vonden echter de keeper op hun weg. Na de rust leek het er minstens twintig minuten op dat de wedstrijd in een bloedeloze 0-0 zou eindigen; aan beide kanten ging veel fout en veel meer dan een halve kans voor De Graafschap-speler Andrew Driver viel er niet te noteren.

Twintig minuten voor het einde was het echter toch raak aan de zijde van de thuisclub: Excelsior-keeper Tom Muyters bokste een vrije trap van de zijkant in de voeten van de attente Peters, die de bal goed drukte en het lege doel vond. Met het inbrengen van aanvaller Stanley Elbers voor verdediger Khalid Karami probeerde Excelsior-trainer Alfons Groenendijk in de laatste tien minuten nog een slotoffensief in gang te zetten, maar echt gevaarlijk wilden de Rotterdammers maar niet worden. In de blessuretijd wist Vincent Vermeij er na een rappe counter zelfs nog 2-0 van te maken, waardoor de eerste thuisoverwinning van dit seizoen voor de Superboeren een feit werd.