Dortmund houdt Bayern op afstand dankzij indrukwekkende overwinning

Thijs Post25 mrt 2012, 19:28
Laatst bijgewerkt: 25 mrt 2012, 19:28

Bayern München heeft de smaak de voorbije weken te pakken, maar Borussia Dortmund geeft geen terrein prijs. Het team van succestrainer Jürgen Klopp was een dag na de overwinning van Bayern tegen Hannover 96 (2-1) te sterk voor 1. FC Köln: 1-6. Een bijzonder knappe zege, temeer omdat de thuisploeg vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen. Voor Klopp duurt de succesreeks tegen de Domstedelingen voort: de coach heeft in dienst van Dortmund nog nooit verloren van Köln.

/

Na dertien minuten opende Milivoje Novakovic de score en hij deed dat in het shirt van de thuisploeg. De voorzet van rechts was uitstekend, Dortmund-verdediger Neven Subotic stond veel te ver weg en de Sloveen knikte het speeltuig uitstekend tegen de touwen. De regerend landskampioen zat niet bij de pakken neer en richtte zich op; dat leidde tot de gelijkmaker van Lukasz Piszczek. Dramatisch verdedigen van de thuisploeg werd door de Pool afgestraft met zijn kopbal: 1-1.

Dortmund, dat zeer nerveus aan de wedstrijd begonnen was, had de grip op het duel teruggevonden, al duurde het tot na de pauze voordat er opnieuw gescoord werd. Twee minuten na de onderbreking legde Piszczek na een vrije trap met zijn hoofd terug op Shinji Kagawa, die het karwei met een volley afmaakte. De Köln-fans in het RheinEnergieStadion waren nog maar net bekomen van de teleurstelling of de derde van de bezoekers lag in het net. Köln viel aan en wilde een strafschop voor een vermeende handsbal, maar een penalty werd niet gegeven en ook de spelers van BVB trokken zich niets aan van de smeekbede van de thuisploeg.

De counter was razendsnel en Kagawa gunde het doelpunt aan Robert Lewandowski, die moederziel alleen kon binnenschuiven: 1-3. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en in de slotfase, de laatste elf minuten, bouwde Dortmund de score nog uit naar 1-6. Ilkay Gündogan zette de 1-4 op het bord, waarna Kagawa met zijn tweede voor het vijfde BVB-doelpunt zorgde. Het slotakkoord was voor invaller Ivan Perisic. Köln-coach Stale Solbakken zal met weinig plezier terugdenken aan het tweeluik met Dortmund in het seizoen 2011/12, want de uitwedstrijd ging eerder dit seizoen al met 5-0 verloren.