Dortmund in laatste minuut van verlenging naar DFB Pokal-finale

Bart Kruyt20 mrt 2012, 22:00
Laatst bijgewerkt: 20 mrt 2012, 22:00

Borussia Dortmund is de eerste finalist van de DFB Pokal. De regerend landskampioen had dinsdagavond ontzettend veel moeite tegen Greuther Fürth, de huidige koploper van de 2. Bundesliga, en strafschoppen leken in het verschiet te liggen. In de laatste minuut van de verlenging voorkwam Ilkay Gündogan dit echter: zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied viel via de paal binnen en hielp Borussia naar de eindstrijd (0-1). Woensdag maken Borussia Mönchengladbach en Bayern München uit wie de tegenstander zal zijn.

/

Borussia Dortmund kwam dus met de schrik vrij, al was er van onderschatting zeker geen sprake. Greuther Fürth schakelde eerder in het toernooi 1.FC Nürnberg en TSG Hoffenheim al uit en bovendien verloor Jürgen Klopp de laatste zes wedstrijden tegen dit team. De coach van Borussia koos daardoor voor een elftal waarmee hij dit seizoen nog geen nederlaag opliep en zag zijn ploeg dreigend beginnen. Borussia hoopte een vroege openingsgoal te kunnen forceren, maar de defensie van Greuther stond goed opgesteld. Het gevolg was dat er niet echt kansen gecreëerd werden: in het eerste halfuur hoefde Greuther-keeper Max Grün geen enkele redding te verrichten.

De thuisploeg won aan vertrouwen door de openingsfase waar zij zonder kleerscheuren doorheen kwam. Greuther ging daardoor zelf ook eens wat proberen in aanvallend opzicht en was in het tweede kwartier van de wedstrijd zelfs de bovenliggende partij. Uit het niets kreeg Borussia eigenlijk de enige echte kans om voor rust op voorsprong te komen, toen Shinji Kagawa bij een voorzet helemaal vrij stond en de bal binnen kon koppen. Hij slaagde er echter niet in om het speeltuig laag te houden, waardoor de kans verloren ging en Greuther en Borussia zonder doelpunten gingen rusten.

/

De tweede helft was leuker. Greuther kreeg de eerste goede kans, maar omdat Marcel Schmelzer een voorzet nog verlengde, kon Felix Klaus bij de tweede paal net niet bij de bal. Borussia antwoordde met een goede kopkans voor Kevin Grosskreutz, die Grün tot een uitstekende redding dwong, en een schot van Kagawa dat net naast ging. Greuther liet zich nog zien via Olivier Occean, terwijl Grosskreutz nog een goede schietkans om zeep hielp. Er werd dus niet gescoord en daardoor volgde er een verlenging, die ook geen goals leek op te leveren. In de allerlaatste minuut schoot Gündogan Dortmund echter toch naar de finale. Zijn schot via de binnenkant van de paal binnen.