Dortmund overnacht dankzij 'Kuba' op tweede plaats in Bundesliga

Erik van Dam25 jan 2013, 21:27
Laatst bijgewerkt: 25 jan 2013, 21:27

Borussia Dortmund is in ieder geval voor één nacht de belangrijkste titeluitdager van koploper Bayern München. Door een dubbelslag van Jakub Blaszcykowski en een treffer van Robert Lewandowski versloegen die Borussen 1. FC Nürnberg met 3-0 en staan zij samen met Bayer Leverkusen met 36 punten op de tweede plaats. Het doelsaldo van de titelverdediger is echter beter. Nuri Sahin maakte vrijdagavond zijn rentree in de Signal Iduna Park.

/

De laatste keer dat Dortmund thuis verloor van Nürnberg, was in november 1990. Een nederlaag zat er vrijdagavond ook niet in, want de ploeg van Jürgen Klopp speelde ijzersterk in het Signal Iduna Park. Na vijf minuten had de thuisploeg al op voorsprong moeten komen, maar Blaszcykowski besloot af te leggen in plaats van voor eigen succes te gaan. Hierdoor mikte Robert Lewandowski, die dit seizoen al elf keer scoorde, ver naast. Even later had de Pool bij een kopbal geen succes. Het Beierse bezoek kwam er totaal niet aan te pas in de beginfase.

Na een kwartier kreeg Nürnberg plotsklaps een enorme kans, want Roman Weidenfeller moest met een heuse Glanzparade Tómas Pekhart van scoren afhouden. Een ijzige windvlaag verder lag de bal er aan de andere kant in. Na een overtreding op Lukasz Piszczek mocht Blaszcykowski aanleggen vanaf elf meter en de rechtsbuiten faalde niet: 1-0. Vier minuten later trof Kuba na een lage voorzet van Mario Götze opnieuw doel; zijn derde dubbelslag in de Bundesliga. De geelzwarte brigade van Klopp zwakte het tempo wat af, maar hoefde nooit te vrezen voor een tegentreffer.

/

Na een halfuur had het zelfs 3-0 moeten worden, maar een lob van Piszczek werd gepakt door doelman Raphaël Schäfer. Vlak voor rust kreeg men de keeper wel op de knieën, maar de treffer van Lewandowski werd vanwege buitenspel afgekeurd. Nürnberg ging in de tweede helft voorzichtig in de achtervolging, maar wanneer de tegenstander aanzette, werd het direct gevaarlijk. Na een uur kwam der Club met de schrik vrij; na een counter schoot Lewandowski eerst voorlangs en in tweede instantie gooide Schäfer zich voor de bal. In de 67e minuut plaatste Marco Reus een bal gevaarlijk voorlangs.

Nürnberg, dat in de laatste zeven duels maar één keer verloor, gaf het op. Het thuispubliek rekende terecht op de overwinning en hoopten op Sahin, die vorige week tegen Werder Bremen al zijn rentree maakte, maar nog niet in het stadion van Dortmund zelf. De Turk kwam uiteindelijk een kwartier voor tijd binnen de lijnen ten koste van Blaszcykowski. Dortmund bleef de bovenliggende partij en drie minuten voor tijd knalde de tot dusver ongelukkige Lewandowski de 3-0 tegen de touwen en kreeg de fans nog één keer op de banken.