voetbalzone

Dost: 'Het verschil tussen Bundesliga en Eredivisie is natuurlijk erg groot'

Matthijs van Laar11 sep 2015, 19:00
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2015, 19:00
Advertentie
voetbalzone

Bas Dost stapte in de zomer van 2012 over van sc Heerenveen naar VfL Wolfsburg, maar kwam pas dit voorjaar tot volle wasdom. De spits had dus ruim twee seizoenen nodig om zich aan te passen aan het hogere niveau. “Het verschil met de Eredivisie is natuurlijk zeer groot”, geeft hij te kennen in een interview op de website van de Bundesliga.

Aanvankelijk wilde de Oranje-international, die overigens ontbrak bij de selectie voor de duels met IJsland en Turkije, daar niet aan. “Felix Magath, die mij naar Wolfsburg haalde, zei dat het me twee jaar zou kosten om helemaal klaar te zijn voor de Bundesliga. Ik dacht toen: dat kan ik veel sneller”, vertelt Dost. “Maar het kost tijd om te wennen aan een nieuwe club, een nieuwe omgeving, het hogere tempo et cetera. Maar nu snap ik waar het om gaat.”

Dost kende een waanzinnige comeback in de tweede helft van het seizoen 2014/15 en is inmiddels eerste keus onder coach Dieter Hecking. Daar denkt hij zelf echter iets anders over. “In het begin dacht ik wel zo. Maar inmiddels weet ik dat het bij een topclub als Wolfsburg zo niet werkt. Als je twee wedstrijden niet presteert, staat er een ander klaar die het minstens zo goed doet. Ik weet nu dat je je plek iedere wedstrijd opnieuw moet verdienen.”

Iemand die daarover kan meepraten, is PSV-spits Luuk de Jong. Hij trok ook van de Eredivisie naar de Bundesliga, maar slaagde in tegenstelling tot Dost niet. Na twee moeizame jaren bij Borussia Mönchengladbach (en een korte verhuurperiode bij Newcastle United) keerde hij terug naar Nederland. “Hij doet het nu erg goed bij PSV”, weet Dost. “Het was voor hem een goede keuze om terug te gaan. Ik weet zeker dat hij in de toekomst nog een stap vooruit kan zetten.”

Bezig met laden …