Dost schiet Eindhovense hoop aan gruzelementen

Thijs Post21 okt 2015, 22:36
Laatst bijgewerkt: 21 okt 2015, 22:36

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen VfL Wolfsburg en PSV werden de overeenkomsten en de verschillen tussen de Nederlandse spitsen Bas Dost en Luuk de Jong breed uitgemeten in de media. De eerste heeft de prestigestrijd en het duel in zijn voordeel beslist. In de Champions League-wedstrijd tussen de ploegen opende Dost de score en daarmee stond hij aan de basis van de 2-0 overwinning van zijn equipe.

VfL Wolfsburg denkt op financieel gebied in een andere orde van grootte dan PSV, zo betaalden de Duitsers onlangs nog 36 miljoen euro voor Julian Draxler, maar op sportief gebied toonden de Duitsers in de eerste helft niet aan veel beter te zijn dan PSV. Wel waren ze in de beginfase een stuk scherper: Dost was in de eerste vijf minuten al twee keer gevaarlijk. Jorrit Hendrix hield zijn landgenoot de eerste keer van scoren af, niet veel later verloor de spits een duel van Héctor Moreno. Vervolgens zag PSV-keeper Jeroen Zoet er niet zeker uit bij een afstandsschot van Daniel Caligiuri, al wist de sluitpost de bal wel te pakken.

PSV had het dus even lastig in de openingsfase, maar de ploeg van trainer Phillip Cocu pakte de draad spoedig weer op. Grote kansen leverde dat in het eerste halfuur evenwel niet op en de offensieve inbreng van PSV viel in die periode te verwaarlozen; enkel van een van richting veranderd schot van Hendrix werd het Duitse thuispubliek niet bang. Er brak in het laatste kwartier voor rust een fase aan dat beide partijen kansen kregen op een treffer. Dost miste voor de neus van Zoet een dot van een kans, terwijl Adam Maher (die een basisplaats kreeg van Cocu) een vrije kopkans miste. Even daarvoor had PSV een strafschop moeten hebben toen Naldo de bal met zijn hand raakte, maar de arbitrage wilde er niet aan.

PSV kon na 45 minuten spelen terugkijken op een prima eerste helft, maar dat goede gevoel verdween na de onderbreking als sneeuw voor de zon. Zoet verrichtte een redding op een schot van afstand, maar legde de bal op die manier wel panklaar voor Dost. Voor de drievoudig international van het Nederlands elftal was het een koud kunstje om binnen te prikken voor zijn eerste Champions League-doelpunt ooit. Een minuut of tien later kopte Max Kruse fraai binnen voor de 2-0 en daarmee was de krachtmeting wel gespeeld, want PSV kwam er niet meer uit.

Pas in minuut 77 liet PSV voor het eerst een doelpoging tussen de palen noteren; het kopballetje van De Jong was veel te slap. Aan de andere kant mocht PSV ook van geluk spreken dat de score niet verder opgehoogd werd, zo miste Kruse voor open doel. In de blessuretijd kreeg PSV toch nog een uitgelezen mogelijkheid op de aansluitings- annex eretreffer. Keeper Diego Benaglio ging met gestrekt been door op invaller Jürgen Locadia, die zich zelf ontfermde over de strafschop. Benaglio keerde de inzet en deed PSV op die manier zonder doelpunten terugkeren naar Eindhoven.