voetbalzone

DR Congo en Tunesië naar laatste acht, Kaapverdië ongeslagen naar huis

Erik van Dam26 jan 2015, 19:54
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2015, 19:54
Advertentie
voetbalzone

Groep A in de Afrika Cup kwam zondagavond ten einde en leverde Congo en gastland Equatoriaal-Guinea op als eerste twee kwartfinalisten. Maandag zijn daar de Democratische Republiek Congo en Tunesië bijgekomen. Zij eindigden bovenaan in Groep B, nadat ze met 1-1 gelijk speelden in Bata. DR Congo had het uiteindelijk aan het doelsaldo (2-2) te danken dat het Kaapverdië voor bleef. Dat had evenveel punten, maar speelde doelpuntloos gelijk tegen Zambia (0-0).

DR Congo - Tunesië 1-1
Tweevoudig Afrika Cup-winnaar Congo won dit toernooi nog niet en bakte er zeker in verdedigend opzicht ook tegen Tunesië niet veel van. De Centraal-Afrikanen kwamen na een half uur spelen op achterstand: Yassine Chikhaoui loste een schot en doordat Ahmed Akaichi zijn hoofd nog tegen die bal zette, werd het 0-1. Het Tunesië van de Belg Georges Leekens leek weinig te duchten te hebben van de tegenstander, maar halverwege de tweede helft werd het zowaar gelijk in Bata. Voormalig Sparta- en AGOVV-aanvaller Jérémy Bokila tekende met zijn eerste balcontact van de wedstrijd voor de 1-1, door met links hard raak te schieten. Via Kilitcho Kasusula was Congo in de slotfase ook nog dicht bij de overwinning, maar het zou bij een remise blijven en daardoor gaan beide landen door naar de laatste acht. Tunesië met vijf punten, DR Congo met drie.

voetbalzone

Kaapverdië - Zambia 0-0
Kaapverdië deed één keer eerder mee aan de Afrika Cup; in 2013 bereikte het land de kwartfinale. Uit de eerste twee groepsduels van de huidige editie haalde het twee punten en ook nu bleef het weer ongeslagen. De Blauwe Haaien kochten er echter bar weinig voor, want uitschakeling werd maandag wel een feit. In het Nuevo Estadio de Ebebiyín, waar het water gaandeweg de wedstrijd met bakken uit de hemel kwam, was de beste kans van de wedstrijd voor Kaapverdiaan Toni Varela van Excelsior. Hij liet een uitstekende mogelijkheid om binnen te koppen echter finaal liggen. Zambia won het toernooi in 2012 nog, maar maakte de gehele groepsfase een povere indruk. In de allerlaatste minuut kreeg het nog wel een dot van een kans: Mukuka Mulenga miste echter van dichtbij.

Bezig met laden …