Drenthe kent met zege in Camp Nou droomdebuut voor Hércules

Bart Kruyt11 sep 2010, 19:55
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2010, 19:55

Royston Drenthe zal zijn debuut voor Hércules Alicante niet snel vergeten. De Rotterdammer speelde zaterdagavond voor het eerst mee bij de promovendus en zorgde met zijn ploeggenoten voor een enorme verrassing, door Barcelona in het eigen Camp Nou met 0-2 te verslaan. Nelson Váldez was de grote man bij Hércules, door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen, en Piet Velthuizen zat nog op de reservebank. Hij zag concurrent Juan Calatayud enkele belangrijke reddingen verrichten.

/

Zoals verwacht kon worden werd Hércules op bezoek bij Barcelona, dat vorig seizoen geen enkele competitiewedstrijd in eigen huis verloor, onder druk gezet. De ploeg van Esteban Vigo hield echter vrij eenvoudig stand en kwam, weliswaar tegen de verhoudingen in, na een halfuur spelen op voorsprong. Barcelona probeerde direct te antwoorden, maar kwam niet tot scoren en zag Váldez een kwartier na rust ook de tweede treffer van de avond maken. Dit bleek de beslissing te zijn, waardoor Barcelona verrassend onderuit ging.

Met debutant Javier Mascherano in de basis hoopte de landskampioen snel afstand te kunnen nemen van het op papier veel mindere Hércules. Barcelona zocht in de beginfase de aanval en kreeg na een goede actie van David Villa een behoorlijke kans via Bojan Krkic, maar zijn inzet ging rakelings naast het doel van Calatayud. Vervolgens bleef het lang stil voor het doel van de Hércules-goalie: Barcelona speelde een moeizame wedstrijd en kreeg nauwelijks kansen. Het bracht de bezoekers in de gelegenheid om brutaal de voorsprong te nemen.

/

Een vrije trap van Drenthe belandde in het strafschopgebied van Barcelona, waar de bal wat gelukkig bleef hangen. Victor Váldes wist een eerste inzet nog wel te keren, maar was vervolgens kansloos bij de rebound van Váldez, die Hércules op een verrassende voorsprong zette. Barcelona reageerde geschrokken en wilde nog voor rust de gelijkmaker forceren, maar mogelijkheden voor Gerard Pique, David Villa en Lionel Messi kenden niet het gewenste resultaat. Hércules, dat erg defensief speelde, verdedigde haar marge met succes.

Na rust zocht de thuisploeg verder, maar Hércules bleef rustig en gaf ook nu weer weinig mogelijkheden weg. Uit een tegenaanval werd de voorsprong van de gasten vervolgens verdubbeld: Tiago Gomes legde de bal goed terug op Váldez, die van dichtbij zijn tweede van de avond binnenschoot. In het laatste halfuur probeerde Barcelona nog van alles om de eerste seizoensnederlaag te voorkomen, maar Calatayud bleek goed in vorm en hield de spaarzame kansen die de thuisploeg kreeg uit zijn doel. Hércules hield stand en zorgde voor een enorme stunt.