Drie landen lopen in op Argentinië, Mascherano trapt man op golfkar

Erik van Dam12 jun 2013, 07:38
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2013, 07:38

De strijd om de hoogste plaatsen in de Zuid-Amerikaanse zone van de WK-kwalificatiecyclus is weer iets spannender geworden. Argentinië staat al geruime tijd aan kop, maar morste in de nacht van dinsdag op woensdag weer eens punten. Uit tegen Ecuador werd het 1-1. Niet alleen de tegenstander in Quito had daar profijt van, maar ook drie achtervolgende landen die wél wonnen.

/

Ecuador - Argentinië 1-1
Sterspeler Lionel Messi verklaarde zichzelf al niet fit in aanloop naar het dertiende duel van Argentinië in de kwalificatiereeks. De Barcelona-aanvaller kwam uiteindelijk pas in het laatste half uur binnen de lijnen en kon het verschil wederom niet maken. Hij zag vanaf de bank hoe zijn land sterk begon en na vier minuten een penalty won, toen doelman Alexander Domínguez aanvaller Rodrigo Palacio vloerde. Sergio Agüero benutte de buitenkans in de linkerhoek en stuurde Domínguez de andere kant op.

Na iets meer dan een kwartier viel de gelijkmaker van de Ecuadorianen al. Uit een hoekschop kwam de bal op het hoofd van Segundo Castillo, die vrijelijk raak kopte en de stand terugbracht tot 1-1. Ecuador had in het vervolg het betere spel, maar verzuimde de meerderheid aan kansen om te zetten in een winnend doelpunt. Argentinië kreeg in het slot een bizarre rode kaart: hij schopte de bestuurder van het karretje dat hem het veld afreed, nadat hij geblesseerd raakte.

/

Colombia - Peru 2-0
Colombia ving de wedstrijd aan met vijf punten achterstand op Argentinië, maar nadat het zelf wist te winnen van Peru zijn dat er nu nog maar drie. Het begint er steeds meer naar uit te zien dat het land voor het eerst sinds 1998 weer gaat deelnemen aan het WK. Vroeg in de wedstrijd zette sterspeler Radamel Falcao zijn team al op 1-0 vanaf elf meter, nadat Juan Camilo Zuñiga ten val was gebracht door Victor Yotun. Peru liep achter de feiten aan en na een half uur kwamen er al twee nieuwe spelers aan te pas en één van hen, ex-PSV’er Jefferson Farfán, raakte al vlot de paal.

De Colombianen sloegen echter op een vitaal moment toe voor de 2-0. Net toen Peru zich wat sterker begon te voelen, promoveerde Teofilo Gutiérrez een voorzet van Pablo Armero tot doelpunt en was de buit binnen. Peru zette de schouders er aan het begin van de tweede helft wel weer onder, maar kon geen vuist ballen en beëindigde de avond met een man minder dan Colombia. Carlos Zambrano zag twintig minuten voor tijd rood. Zijn land blijft derde van onder in de groep en moet hopen dat Uruguay en Venezuela nog punten gaan morsen.

Chili - Bolivia 3-1
Chili kroop ook wat dichter richting groepsaanvoerder Argentinië, door thuis Bolivia met 3-1 te verslaan. Na een kwartier spelen sloegen achtereenvolgens Eduardo Vargas en Alexis Sánchez heel snel toe, waardoor de Chilenen direct in een luxepositie zaten. Bolivia, dat door de nederlaag alleen nog maar via de play-offs plaatsing voor het WK kan afdwingen, kwam niet veel later terug met de aansluitingstreffer van Marcelo Moreno. Diep in de tweede helft, toen de wedstrijd er allang op zat, bepaalde Arturo Vidal de eindstand met de derde treffer van de Chilenen.

Venezuela - Uruguay 0-1
Uruguay pakte een zeer belangrijke zege in Ciudad Guyana. Het ging de wedstrijd tegen Venezuela in met drie punten achterstand op dat land, maar pakte het gat goed door met 0-1 te winnen. Helemaal vanzelf ging het echter niet. Luis Suárez ontbrak in het duel, maar zijn vaste aanvalspartner Edinson Cavani nam Uruguay bij de hand naar de zege. Na bijna een half uur spelen kwam hij aanstormen over de rechterzijde van het veld; hij nam een diepe bal met de borst aan, kapte zijn inglijdende tegenstander goed uit en schoof vervolgens fraai binnen in de verre hoek. Bij die ene goal voor rust bleef het.