Driemaal is scheepsrecht voor Rangers

24 mei 2008, 17:58
Laatst bijgewerkt: 24 mei 2008, 17:58
Na het misgelopen kampioenschap én het verliezen van de UEFA Cup-finale heeft Glasgow Rangers eindelijk weer een prijs binnengesleept. In de finale van de Schotse FA Cup kostte het echter bloed, zweet en tranen om Queen of the South, dat uitkomt in de tweede divisie, op de knieën te krijgen: 3-2.

Walter Smith wilde voorkomen opnieuw een finale te verliezen en koos dan ook voor zijn sterkste elf. Voor rust betaalde die keuze zich aanvankelijk uit. Oud-PSV’er DaMarcus Beasley werkte binnen na gepruts achterin bij een corner en zette zijn werkgever op een comfortabele 2-0 voorsprong.

De openingstreffer was tien minuten eerder al verzorgd door Kris Boyd. De trefzekere aanvaller had uit een vrije trap onberispelijk hard binnen geschoten, nadat Queen of the South niet voor de eerste keer een overtreding nodig had om de Rangers-aanvallen te dwarsbomen.

Na rust kwam Queen of the South, dat in de halve finale Aberdeen uitschakelde, echter als uit het niets in vier minuten op 2-2. Middenvelder Stevie Tosh was er als de kippen bij om een voorzet van rechts binnen te lopen en de marge te verkleinen. Luttele minuten later stond het zelfs gelijk. Jim Thomson, het 37-jarige clubicoon van the Doornhamers, kopte uit een vrije trap de bal achter een verbouwereerde Neil Alexander.

De Rangers hadden echter niet lang nodig om te beseffen dat ze de eindzege niet cadeau kregen. Kris Boyd tekende met een kopbal voor zijn tweede treffer van de middag en zijn zestiende van het seizoen. Daarmee was het verzet van Queen of the South gebroken. Drie aanvallende wissels brachten de ploeg geen nieuw elan, waardoor Walter Smith eindelijk weer met een prijs in zijn handen stond.