voetbalzone

Driessen ziet ‘onzekere indruk’ bij Oranje na vraag over ‘succesformule’

Chris Meijer14 nov 2020, 16:58
Laatst bijgewerkt: 14 nov 2020, 16:58
Advertentie

Zoals het er nu naar uitziet, treedt Oranje zondagavond tegen Bosnië-Herzegovina andermaal aan met Luuk de Jong in de spits en Memphis Depay als linksbuiten. Valentijn Driessen stelt zaterdag op de persconferentie in aanloop naar het Nations League-duel dat bondscoach Frank de Boer hiermee de ‘succesformule’ tussen Depay en Georginio Wijnaldum uit elkaar heeft gehaald. Depay en De Boer zijn het hier niet direct mee eens.

“Vind je het vreemd dat de nieuwe bondscoach de succesformule uit elkaar haalt? Memphis en Wijnaldum, als je jullie scores ziet qua assists en doelpunten”, zo vraagt Driessen eerst aan Depay. “Nee. Ik denk dat een nieuwe trainer gewoon kijkt naar de kwaliteiten die hij heeft”, antwoordt Depay. “Tegen Polen scoorden Gini en ik ook niet. We kunnen allebei bepalend zijn en spelen in het veld vaak dicht bij elkaar. Als ik naar binnen kom en vaak de bal krijg, kom ik ook uit op de positie waar ik in de spits uitkwam. Voor mij is het niet zo vreemd, de spelers moeten een rol op zich nemen zodat ze functioneren op de positie waar ze worden neergezet.”

“Ik laat die succesformule helemaal niet los”, luidt de reactie van De Boer als hij dezelfde vraag krijgt. “Ik kijk wat we voor handen hebben en wie het beste in vorm is. Een goede Memphis speelt altijd en zijn favoriete positie is in de spits, maar wie hebben we op links? Als Luuk een goede vorm heeft en we tegen een tegenstander spelen die waarschijnlijk gaat terugzakken, wil ik mensen in de zestien hebben. De andere keer kan het zomaar anders zijn. Memphis kan het met zijn kwaliteiten, acties, kwaliteiten, doelgerichtheid, snelheid en historie op die positie fantastisch invullen.”

“Het voelde voor mij persoonlijk wel vertrouwd, het is niet zo dat ik daar nog nooit heb gespeeld. Ik kan op beide posities uit de voeten”, zegt Depay als gevraagd wordt naar zijn positie bij Oranje. De aanvaller van Olympique Lyon speelde in het verleden bij PSV samen met Luuk de Jong en Wijnaldum. “Dus ik weet hoe ik Luuk moet bereiken, en andersom. Ik kan hem aanspelen in de voeten, want hij is balvast. Hij kan een lange bal laten vallen, zodat je eronder kan komen. En als ik een voorzet geef kan hij koppen, dat is een van zijn grootste kwaliteiten. Dat weten we van elkaar, en dat is logisch, want we kennen elkaar al langer.”

“Hij maakte een onzekere indruk, want het is lullig om tegen ons te moeten vertellen waar de bondscoach naast zit", zo analyseert Driessen later in een video van De Telegraaf. "Het liefst speelt hij in een vrije rol, zoals hij bij Lyon heeft en bij Ronald Koeman in het Nederlands elftal had. Nu moet hij meer rekening houden met Luuk de Jong, dat is de aanvalsleider. Hij is iemand die weinig beweegt en veel vanuit dezelfde positie speelt. Dat is de positie waar Depay terecht wil komen, maar die rol is niet meer voor hem weggelegd. Daar heeft hij best wel moeite mee, denk ik."

"Als de bondscoach naast je zit, kan je moeilijk zeggen: ‘Die begrijpt er kloten van’. Hij gooit de succesformule overboord", gaat de journalist van De Telegraaf verder. "De Boer verdedigt zich door te zeggen dat Van de Beek scoort, daar valt weinig tegenin te brengen. Maar die andere jongens spelen al ruim twee jaar samen en scoorden aan de lopende band. Dat zijn punten waar je rekening mee moet houden als bondscoach op het moment dat je het omgooit. Het is breken met de lijn Koeman, je ziet het voor je ogen gebeuren. Het gaat werken op het moment dat je wint en scoort. Als dat niet gebeurt, kan het best een vervelende situatie worden. Zeker omdat Depay en Wijnaldum twee bepalende spelers zijn."

Bezig met laden …