voetbalzone

Duitse clubs zijn het zat en stappen naar rechter

11 aug 2008, 16:59
Laatst bijgewerkt: 11 aug 2008, 16:59
Advertentie
Het wordt met de dag onbehaaglijker in Olympisch-voetballand. De Duitse clubs Schalke’04 en Hertha BSC hebben gezamenlijk besloten om een klacht in te dienen bij de FIFA in de hoop hun spelers terug te kunnen vorderen uit China. Ook Hamburger SV dreigt met een gang naar de rechter.

Rafinha (Schalke, Brazilië) en Gojko Kacar (Hertha, Servië) keren als het aan hun werkgevers ligt zo snel mogelijk terug naar Duitsland, maar beide spelers én de nationale bonden weigeren daar aan mee te werken. Omdat er geen mogelijkheid meer bestaat tot het oproepen van vervangers, willen de bondscoaches hun toch al krappe selectie (18 man) namelijk bijeen houden.

De uitspraak die het internationale sporttribunaal CAS vorige week deed, voorziet er echter in dat juist de clubs mogen bepalen waar hun spelers zich bevinden. HSV-verdediger Vincent Kompany, met België actief in China, maakte op voorhand de afspraak dat hij twee duels zou blijven, maar inmiddels heeft hij besloten om er nog maar wat dagen achteraan te plakken.

Ondanks de rechten die clubs hebben, staan ze machteloos. “De Belgische bond zal met Hamburger SV contact opnemen om het probleem op te lossen”, zo luidt een verklaring van die Rothosen. Nog altijd gaat trainer Martin Jol er dan ook vanuit dat zijn pupil dinsdag weer bij de training aanwezig zal zijn. “We hadden een afspraak. Hij zou twee duels meedoen, en dan terugvliegen”, aldus de Nederlander.

Of HSV net zo ver zal gaan als Schalke en Hertha, is nog onduidelijk. Het tweetal clubs bereidt namelijk een gang naar het gerecht voor. “Als de FIFA, net als de afgelopen dagen, niets onderneemt of wederom coulant is voor de nationale bonden, dan zal een gang naar het CAS onafwendbaar zijn”, verklaart advocaat Theo Paeffgen, die beide clubs vertegenwoordigt.

De algemeen directeur van Schalke, Andreas Müller, verklaart de stap die zijn club nu onderneemt. “De bonden zijn gewoon nalatig. We hadden gehoopt dat we niet zo ver hoefden te gaan, maar de opstelling van de Braziliaanse voetbalbond (CBF, red.) laat ons geen andere keus.”
Bezig met laden …