Duitsland blijft zonder tegendoelpunten en plaatst zich voor kwartfinale

Dominic Mostert22 jun 2019, 19:27
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2019, 19:27

Het vrouwenelftal van Duitsland heeft zich als eerste verzekerd van een plek in de kwartfinale van het WK. De winnaar van Groep B kende zaterdagavond in de achtste finale weinig moeite met Nigeria (3-0) en heeft nog steeds geen enkel doelpunt geïncasseerd op het WK. Twee treffers vielen in de eerste helft; in de slotfase van het tweede bedrijf viel de definitieve beslissing. In de kwartfinale wordt Zweden of Canada de tegenstander.

Duitsland was de groepsfase zonder kleerscheuren doorgekomen, terwijl Nigeria genoeg had aan één overwinning en twee nederlagen. De tweevoudig wereldkampioen was dan ook de grote favoriet in het Stade des Alpes in Grenoble. Dat bleek ook uit het spelbeeld. Na een veelbelovende start van Nigeria verkreeg Duitsland de controle over de wedstrijd. Het overwicht leidde tot corner na corner en in de twintigste minuut kwam het openingsdoelpunt daaruit voort. Aanvoerder Alexandra Popp bleef op haar voeten staan na een corner van Lina Magull, zag dat anderen hun sprong verkeerde timeden en kopte de 1-0 binnen.

Popp luisterde haar honderdste interland zodoende op met een belangrijk doelpunt. Magull was ook belangrijk in de voorbereiding op de 2-0: na contact met Evelyn Nwabuoku volgde een penalty, die werd benut door Sara Däbritz. Ze werd daardoor de eerste Duitse voetbalster die in drie opeenvolgende WK-wedstrijden wist te scoren sinds Birgit Prinz, die in 2003 een record van vijf trefzekere optredens op rij vestigde. Nigeria liet zich niet onbetuigd en vroeg zelf tevergeefs om een strafschop. Duitsland domineerde weliswaar, maar had moeite om veel kansen te creëren uit open spel.

In het tweede bedrijf lag het tempo lager en kwam Duitsland niet in de problemen. Het team van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg gooide de wedstrijd acht minuten voor tijd definitief op slot. Lea Schüller reageerde attent op een erbarmelijke terugspeelbal van Halimatu Ayinde, twijfelde niet en werkte de bal binnen in de linkerhoek. Duitsland weet maandag wie het zal tegenkomen in de kwartfinale, die pas over een week op het programma staat.