Duitsland dankzij Mertesacker net als op WK 2010 sterker dan Engeland

Gijs Freriks19 nov 2013, 22:04
Laatst bijgewerkt: 19 nov 2013, 22:04

Duitsland heeft het kalenderjaar 2013 afgesloten met een knappe uitoverwinning bij Engeland. De ploeg van Joachim Löw zegevierde op Wembley door een doelpunt van Per Mertesacker met 0-1. Die Mannschaft, dat in de kwalificatiereeks ongeslagen bleef, ging dit jaar maar één keer onderuit: de Verenigde Staten was in juni met 4-3 te sterk. Het Engeland van Roy Hodgson leed zijn tweede nederlaag op rij, want vrijdag ging Chili met de zege aan de haal.

/

De krachtmeting in Londen was een oefenduel, maar ook een herhaling van de achtste finalewedstrijd op het WK 2010. In Zuid-Afrika wonnen de Duitsers met liefst 1-4 en ook dinsdagavond trokken zij dus aan het langste eind. De beginfase ging gelijk op en na dertien minuten kreeg Heiko Westermann de eerste kans: hij kopte een vrije trap van Marco Reus naast. De thuisploeg had het meeste balbezit en speelde geconcentreerd, terwijl Duitsland de zaakjes ook goed voor elkaar had. Het was een onderhoudende wedstrijd, zonder al teveel spektakel, maar beide partijen moesten blijven waken voor snelle tegenstoten via Toni Kroos en Marco Reus en voor Andros Townsend aan de overzijde. Het was veelzeggend dat na 38 minuten pas het eerste schot op doel werd gelost.

Joe Hart, die weer in de basis mocht starten, keerde een kopbal van Mertesacker. Een minuut later was het echter alsnog raak: uit de tweede hoekschop die volgde kopte de verdediger van Arsenal het enige doelpunt van de wedstrijd in de verre hoek. De tweede helft lag meer open en Hart werd al gauw tot een redding gedwongen, op een schot van Reus. Vanaf het uur nam Engeland het heft in handen en Andros Towsend raakte zelfs de paal. De Britten gingen vol op jacht naar de gelijkmaker, die zij ook wel verdienden, maar vonden die dus niet meer. Duitsland kreeg zelfs gelegenheden genoeg om de marge te verdubbelen.

/

Hart pareerde een knal van Mario Götze en Sidney Sam liftte de bal na een fraaie pass van Götze over Hart, maar ook over het doel. Engeland klopte nog een keur op de deur van de debuterende doelman Roman Weidenfeller, maar die liet zich ook bij een inzet van Chris Smalling niet verschalken. Duitsland won hierdoor opnieuw van Engeland en zal als een van de topfavorieten voor de eindwinst op het WK in Brazilië gelden.