Duitsland door zege in Schotland op drempel EK

Thijs Post07 sep 2015, 22:40
Laatst bijgewerkt: 07 sep 2015, 22:40

In Groep D van de kwalificatiereeks kon het voor de achtste speelronde nog alle kanten op: Duitsland met zestien punten, Polen met veertien, Ierland met twaalf en Schotland met elf. Voor de Duitsers leek het wat betreft EK-kwalificatie zowaar een beetje spannend te worden, maar na de eerdere overwinning op Polen moest nu Schotland eraan geloven. Duitsland heeft nu nog maar een punt nodig en dat gaat met wedstrijden tegen Ierland en Georgië nog voor de boeg wel lukken.

Schotland - Duitsland 2-3
Voor Schotland was de opdracht zwaar. De Schotten hadden deelname aan het EK zeker nog niet uit het hoofd gezet, maar een overwinning op Duitsland was bijzonder welkom om de plannen kracht bij te zetten. Dat Thomas Müller de bezoekers al na een kwartier op voorsprong zette hielp niet mee. De aanvaller van Bayern München had mazzel: door het been van Russell Martin was keeper David Marshall kansloos. Müller zou niet veel later nog een keer scoren: hij was alert toen de bal niet goed werd weggewerkt door keeper Martin en hij kopte binnen. Scheidsrechter Björn Kuipers en zijn assistenten oordeelden correct dat de bal de lijn had gepasseerd.

Die goal van Müller was de 1-2, want tussendoor liep Mats Hummels de bal per ongeluk over zijn eigen lijn. Dat deed hij nadat keeper Manuel Neuer de bal tegen zijn lichaam stompte. Nog voor rust werd het ook 2-2 en weer zag Neuer er niet goed uit: James McArthur schoot van afstand fraai binnen. Direct na rust kon Schotland geen vuist maken en was het Duitsland dat weer op voorsprong kwam. Weer was Müller betrokken bij de treffer, al was het dit keer als aangever. Ilkay Gündogan, die na zijn ijzersterke invalbeurt tegen Polen een basisplaats kreeg, rondde af. Dat was een vervelende tegengoal voor de Schotten, die nu niet meer hoger dan derde kunnen eindigen in de groep.

Polen - Gibraltar 8-1
Gibraltar had er in de EK-kwalificatiereeks al 38 om de oren gekregen en dat Polen er nog een paar bij zou maken stond wel vast. De amateurs uit Gibraltar werden compleet overlopen door Polen, dat speelde met Arek Milik en Robert Lewandowski in de spits. De Ajacied kwam voor rust nog niet tot scoren, de aanvaller van Bayern München deed dat twee keer. Omdat Kamil Grosicki voor rust ook twee keer het net vond was de ruststand 4-0. Na rust ging Polen vrolijk verder. Milik maakte er twee, Jakub Blaszczykowski benutte een strafschop en op aangeven van Milik tekende Bartosz Kapustka voor 8-0. Vlak voor tijd kreeg Gibraltar een eretreffer: Jake Gosling maakte de tweede kwalificatietreffer ooit voor Gibraltar.

Ierland - Georgië 1-0
Voor Ierland lijkt het uit te draaien op een strijd met Schotland om de derde plek in de groep. Zwakke broeder Georgië moest sowieso verslagen worden door de ploeg van bondscoach Martin O’Neill, maar de bezoekers weerden zich kranig in Dublin. De hoge voorzetten op spits Jonathan Walters waren lange tijd zonder gevaar en het leek tijd voor bondscoach O’Neill om in te grijpen, toen het twintig minuten voor tijd toch raak was uit het bekende recept. Jeff Hendrick haalde de achterlijn en zette voor, Walters werkte binnen.