Duitsland laat geen spaan heel van Oostenrijk en pakt EK-ticket

Erik van Dam02 sep 2011, 22:37
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2011, 22:37

Mesut Özil floreert tegenwoordig in het shirt van Real Madrid, maar begon zijn carrière ooit bij Schalke 04. In zijn geboorteplaats Gelsenkirchen nam de middenvelder vrijdagavond een grote rol op zich in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. Mede dankzij twee doelpunten van de vaardige Özil won Duitsland ruim van het Alpenland (6-2) en werd de koppositie in Groep A van de kwalificatiereeks veiliggesteld. Die Mannschaft komt op 24 punten uit acht wedstrijden en plaatst zich daarmee voor Euro 2012; het is niet meer in te halen voor nummer twee Turkije.

/

Het was pas de eerste keer dat Özil meer dan één doelpunt voor zijn rekening nam in een interland. In de voorgaande 26 duels voor Duitsland had hij alles bij elkaar vier keer gescoord, maar vrijdag was Özil de grote man. Het eerste woord was nog aan Miroslav Klose. De ervaren spits mocht in de basis beginnen bij afwezigheid van Mario Gómez en benutte die kans om interlandtreffer nummer 62 te maken na meerdere Oostenrijkse afweerpogingen.

Twintig minuten later leidde Duitsland zelfs al met 3-0. Özil en Klose gingen een één-twee aan en eerstgenoemde omspeelde vervolgens doelman Christian Gratzei. Snel daarna faalde de keeper bij een schot van Lukas Podolski, die na een passje van Holger Badstuber de derde Duitse treffer van de avond op zich nam. Eindelijk klauwden de Oostenrijkers zich daarna iets terug in de wedstrijd via Marko Arnautovic.

Vlot na rust was het evenwel opnieuw Özil die de aandacht op zich richtte. In zijn thuisstad schatte hij een pass van Thomas Müller op waarde en maakte hij er 4-1 van. Achterin stond Duitsland echter even wat minder alert en mocht Martin Harnik de marge opnieuw verkleinen tot drie doelpunten. Arnautovic was ditmaal de aangever. Duitsland schrok weer wakker, herstelde de organisatie en tilde de wedstrijd een paar minuten voor tijd naar 5-2 via André Schürrle. Mario Götze deelde tenslotte ook nog in de vreugde met treffer nummer zes.