Duitsland trakteert Vogts op zes tegengoals bij terugkeer in thuisland

Erik van Dam07 sep 2010, 22:39
Laatst bijgewerkt: 07 sep 2010, 22:39

Berti Vogts stelde deze week dat Azerbeidzjan geen vuist zou maken tegen Duitsland. De woorden van de coach werden bewaarheid; na de gelukkige 1-0 zege op België liet Duitsland thuis geen punten liggen. Azerbeidzjan spreidde twintig minuten lang aardig voetbal tentoon, maar bezweek daarna aan de aanhoudende aanvalslust van Die Mannschaft. Heiko Westermann tikte voor rust de eerste goal binnen na gerommel in de defensie en gaf het startsignaal voor een ruime zege (6-1).

/

De zege kwam Duitsland toe gezien het spel, maar Joachim Löw zag voor rust dat zijn team nog wel wat slordig was in de afronding. Azerbeidzjan moest voortdurend de defensieve stellingen betrekken; meermaals stak er net op tijd een been tussen en moest de thuisploeg opnieuw de aanval zoeken via corners. Op een uitbraak via Vagif Javadov en een schot van Mahir Sükürov na kwamen de elf van Azerbeidzjan er aanvallend echter maar nauwelijks aan te pas.

Het was simpelweg wachten tot er Duitse goals vielen in het Rhein-Energie Stadion in Keulen. Nadat Lukas Podolski drie keer gevaar stichtte (vrije trap geremd, schot over en schot gepakt) was het Heiko Westermann die de ban brak. De verdediger, die al na tien minuten het veld in kwam omdat Per Mertesacker een oogblessure opliep, profiteerde van paniek in de defensie bij Azerbeidzjan en tikte in twee instanties de openingsgoal binnen. Miroslav Klose probeerde kort daarna ook te scoren met een fraai hakje, maar trof geen doel.

/

Toch ging Duitsland rusten met een uiterst comfortabele 3-0 voorsprong. In de laatste minuut van de eerste helft sloeg het twee keer toe; eerst rondde Podolski een prima één-twee met Mesut Özil af via de verre paal en amper negentig seconden later gaf hij Klose de derde goal op een presenteerblaadje, na voorbereidend werk van Holger Badstuber. Een ruime overwinning kreeg gestalte en werd na rust ook bewaarheid.

Eerst passeerde aanvoerder Rasad Sadiqov zijn eigen doelman, nadat hij de bal ongelukkig op de knie kreeg van Sami Khedira. Rail Melikov tekende vervolgens zomaar voor 4-1, nadat hij via zijn rug een corner promoveerde tot doelpunt. Het maakte Duitsland niet veel uit, gezien de comfortabele voorsprong. Vijf minuten voor tijd kopte Badstuber uit een hoekschop nummer vijf binnen; in blessuretijd schoot Klose zelfs de 6-1 tegen de touwen. Het duo gaf het publiek zo nog een leuke afsluiting van het duel, dat voor rust eigenlijk al beklonken werd.