Duitsland verslikt zich in Colombia en lijkt jaar voor het EK in crisis beland

Noel Korteweg20 jun 2023, 22:45
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 22:45

Duitsland is dinsdagavond in eigen huis ten onder gegaan in een vriendschappelijk duel met Colombia: 0-2. De thuisploeg wist nauwelijks grote kansen te creëren en zag de Colombianen de winst pakken dankzij doelpunten van Luis Díaz en Juan Cuadrado. Het duel werd halverwege de eerste helft stilgelegd omdat er twee klimaatactivisten op het veld kwamen.

Bondscoach Hansi Flick begon met veel grote namen aan het oefenduel in Gelsenkirchen. Zo stond Marc-André ter Stegen onder de lat, terwijl ook Antonio Rüdiger, Jamal Musiala, Leon Goretzka, Leroy Sané, Kai Havertz en Ilkay Gündogan hun opwachting maakten. Onder anderen Joshua Kimmich, Florian Wirtz en Julian Brandt zaten op de bank. Het vriendschappelijke duel werd halverwege de eerste helft verstoord door twee klimaatactivisten die het veld betraden en zich vermoedelijk wilden vastmaken aan de doelpaal. Ter Stegen stak daar een stokje voor, waardoor de wedstrijd vrij snel weer hervat kon worden.

Díaz nam de openingstreffer voor zijn rekening na een uitstekende en afgemeten voorzet van Cuadrado. De buitenspeler van Liverpool hoefde de bal met zijn hoofd alleen maar naar de verre hoek te sturen om Ter Stegen te passeren: 0-1. Cuadrado tekende tien minuten voor tijd voor de tweede Colombiaanse treffer. Deiver Machado kwam op vanaf de linkerflank en wilde voorgeven richting de zestien, maar zag dat Kimmich de bal met zijn arm toucheerde.

Scheidsrechter Halil Meler wees resoluut naar de stip en daar maakte Cuadrado dankbaar gebruik van: 0-2. Het is de tweede nederlaag op rij voor Duitsland deze oefencyclus, daar vorige week nog met 1-0 werd verloren van Polen. Vorige week maandag eindigde een oefenduel met Oekraïne in 3-3. De laatste overwinning dateert van 25 maart, toen er met 2-0 werd gewonnen van Peru. Drie dagen later gingen de Duitsers met 2-3 onderuit tegen België. Duitsland doet niet mee aan de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, aangezien het gastland zich automatisch kwalificeert.