voetbalzone

Dynamo Kyiv: ‘Fenerbahçe, jullie helpen moordenaars, bloed aan jullie handen!’

Jeroen van Poppel08 jul 2023, 20:11
Laatst bijgewerkt: 08 jul 2023, 20:11
Advertentie

Dynamo Kyiv haalt ongekend hard uit naar Fenerbahçe. De Oekraïense topclub is woedend op de Turkse collega's, die zondag een oefenwedstrijd spelen in Rusland tegen Zenit Sint-Petersburg. Dat ligt door de oorlog in Oekraïne uitermate gevoelig. "Fenerbahçe, je hebt geen eer, je hebt geen geweten! Je moet je schamen!", schrijft Dynamo in een ijskoud statement.

De verhoudingen tussen Dynamo en Fenerbahçe waren al bekoeld nadat de clubs elkaar een jaar geleden troffen in de voorronde van de Champions League. Supporters van de Turkse topclub verschenen bij de wedstrijd in Istanbul met maskers van de Russische president Vladimir Putin. Nadat Dynamo op 0-1 kwam, werd de naam van Putin gescandeerd door de Turkse fans. Het kwam Fenerbahçe op een boete van 50.000 euro te staan van de UEFA. Daarnaast moest bij een Europese thuiswedstrijd een deel van het stadion leegblijven.

"Fenerbahçe, jullie zwegen als club toen de fans in Istanbul de naam van het moorddadige land scandeerden en naar de wedstrijd tegen Dynamo kwamen met de maskers van Europa's belangrijkste sadist", schrijft Dynamo. "Nu is duidelijk waarom", concludeert de Oekraïense club. "Voor het bloedgeld van Gazprom heeft Fenerbahçe zijn eer en geweten volledig opzij gezet."

Gazprom is sinds 2005 de eigenaar van Zenit Sint-Petersburg, de club waartegen Fenerbahçe zondag aantreedt. Gazprom is een enorm gasbedrijf in Rusland dat grotendeels in handen is van de Russische regering. Sinds de overname van Zenit geldt de club als rijkste van Rusland. Er werd in de jaren daarna volop geïnvesteerd, waardoor topspelers als Hulk en Axel Witsel naar Zenit kwamen. Het is bekend dat Putin, geboren en getogen in Sint-Petersburg, groot fan is van de club

"De UEFA en FIFA hebben Russische clubs verwijderd van deelname aan internationale toernooien, en jullie gaan juist dáár op tournee om geld te verdienen om te sporten met de agressor", vervolgt Dynamo. "Niets kan deze stap rechtvaardigen. Geen enkel geldbedrag kan dit beschamende gedrag rechtvaardigen, deze reis naar moordenaars zonder moraal en menselijke kwaliteiten. We zijn niet bang om de hele wereld te vertellen: u helpt moordenaars om hun bloedige oogst op Oekraïens grondgebied voort te zetten. Je speelt met ze mee en legitimeert het grootste kwaad van de 21ste eeuw."

{disclaimer_comments_off}

Bezig met laden …