voetbalzone

Edin Dzeko verrast vriend en vijand en tekent bij Turkse topclub

Wessel Antes22 jun 2023, 19:03
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2023, 19:03
Advertentie

Edin Dzeko is de nieuwe spits van Fenerbahçe, zo meldt de Turkse grootmacht via de officiële kanalen. De nummer twee van het afgelopen Süper Lig-seizoen neemt de 37-jarige spits transfervrij over van Internazionale, waar hij de afgelopen twee jaar speelde. De verliezend Champions League-finalist had graag langer door gewild met Dzeko, maar kon de spits slechts een eenjarig contract bieden. Bij Fener heeft de Bosnische goaltjesdief tot medio 2025 getekend.

Dzeko speelde in het afgelopen seizoen, ondanks zijn leeftijd, maar liefst 52 wedstrijden voor i Nerazzuri. Daarin was de 129-voudig international (64 doelpunten) van Bosnië goed voor veertien doelpunten en vijf assists. Dzeko zelf stond open voor een contractverlenging bij Inter, maar wilde dan wel voor minstens twee seizoenen tekenen. Daar ging de clubleiding echter niet mee akkoord, waarna Fener hem wel een meerjarig plan voorschotelde. Inmiddels is een overstap naar Turkije een feit.

Fenerbahçe versterkt zich daardoor met een ware superspits. In Istanbul wordt Dzeko de opvolger van Enner Valencia, die transfervrij vertrekt naar het Braziliaanse Internacional. In het afgelopen seizoen was de Ecuadoriaan behoorlijk op schot. Valencia wist in 48 officiële wedstrijden maar liefst 33 keer het net te vinden. Daarnaast leverde hij zeven assists af. Dzeko heeft dus behoorlijk grote schoenen te vullen en gaat in Istanbul concurreren met Michy Batshuayi, João Pedro, Joshua King en Serdar Dursun. Mogelijk vertrekt er nog een spits.

Dzeko maakte in het afgelopen decennium naam bij VfL Wolfsburg, Manchester City, AS Roma en Inter. Met die clubs won hij onder meer de Bundesliga en Premier League. Zijn meest productieve seizoen beleefde Dzeko in dienst van Roma. In het seizoen 2016/17 kroonde de rechtspoot zich tot topscorer van de Serie A door maar liefst 29 doelpunten te maken. Daarnaast gaf Dzeko dat seizoen twaalf assists, waardoor hij uitkwam op 41 doelpuntencontributies in 37 competitiewedstrijden.

Bezig met laden …