voetbalzone

‘Eerst hier presteren, daarna kan ik me pas gaan richten op PSV’

Erik van Dam15 aug 2012, 18:10
Laatst bijgewerkt: 15 aug 2012, 18:10
Advertentie
/

KERKRADE - Het is maandagmiddag. In het spelershome van Kaalheide ligt op een lange eettafel De Telegraaf opengeslagen, op de bladzijde waarop te lezen valt dat PSV een ferme tik heeft uitgedeeld aan Ajax. In de strijd om Johan Cruijff Schaal was de bekerwinnaar uit Eindhoven een dag eerder met 2-4 te sterk voor de landskampioen van trainer Frank de Boer in de eigen Amsterdam ArenA.

Door QASIM HAKIM

PSV is momenteel de hofleverancier van het Nederlands Elftal. Dat was zo onder Bert van Marwijk tijdens het EK en dat blijft zo onder de nieuwe keuzeheer Louis van Gaal als er, weliswaar op vriendschappelijke wijze, vandaag een burenruzie zal plaatsvinden in Brussel met België. Het zijn er zelfs vier geworden in plaats van de drie tijdens het EK: Kevin Strootman, Luciano Narsingh, Jeremain Lens en Jetro Willems. “Jetro speelde goed tegen Ajax. Ik ben trots op hem, hij is mijn maatje. Het werkte inspirerend, de manier waarop hij als back opkwam”, zegt Abel Tamata, die aanschuift. Geen wanklank, geen daar had ik eigenlijk bij moeten zitten en liever geen woord over PSV. Tamata brak door onder Fred Rutten, ging de concurrentiestrijd aan met Erik Pieters, maar werd vorig seizoen al snel geveld door een ernstige kuitblessure. Hij noemt het een ‘ongelukkig seizoen’, maar ook ‘een leermoment’. “Je wordt er mentaal sterker van.”

/

De Nederlander met Congolese roots, zijn vader is geboren in de voormalige kolonie van België, komt zelfverzekerd over. Hij weet waar hij over wil praten, maar is tegelijkertijd niet arrogant en zeker geen hoogdraver. “Het is belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan. Eerst doen, dan praten. Ik ben blij dat PSV alle medewerking heeft verleend aan een verhuurperiode. Dit is een stap die belangrijk is voor mijn verdere ontwikkeling, ik moet zoveel mogelijk aan spelen toe komen. Er waren meerdere clubs geïnteresseerd, maar Roda JC gaf mij het beste gevoel. Het is ook een stabiele club, getuige het feit dat dit het veertigste achtereenvolgende jaar wordt op Eredivisieniveau. Ik ben bij mijn komst goed opgevangen door de mensen binnen hier. We hebben een goed team en tijdens de Open Dag merkte ik dat we met onze supporters een sterke achterban hebben. Er heerst hier een familiaire sfeer. Dat vind ik belangrijk.”

Alle ingrediënten lijken aanwezig om optimaal werk te kunnen gaan leveren. Het zijn echter randvoorwaarden. Tamata mist namelijk wedstrijdritme. “Tijdens de eerste twee weken van de voorbereiding was ik nog aan het revalideren. Ik heb al een aantal oefenwedstrijden meegespeeld, maar nog geen volle negentig minuten.” Dat gebeurt vijf dagen later wel, als hij wordt opgesteld voor de seizoensouverture tegen PEC Zwolle en tot het eindsignaal binnen de krijtlijnen blijft bewegen. In eigen huis wordt er teleurstellend gelijkgespeeld, 1-1 tegen de nieuwkomer. Tamata: “Fysiek gezien verliep het allemaal prima. Alleen jammer dat we niet gewonnen hebben.” Topfit worden en vervolgens belangrijk zijn voor Roda JC, daar concentreert Tamata zich volledig op.

/

“Natuurlijk stel ik doelen, maar wel één voor één. Het haalbare en het nog niet haalbare mag niet met elkaar in de knoei komen. Je moet niets overhaasten. Verdedigen is bijvoorbeeld de basis voor een linksback. Is dat in orde, dan pas kun je vooruit denken. Geduld is ontzettend belangrijk”, geeft hij aan. Tamata is weliswaar tweebenig, maar de Brabander focust zich op de linkervleugel in de defensie. “Van nature ben ik een linkspoot, maar als jeugdspeler was ik al tweebenig. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Het is niet zo dat een trainer erop hamerde om beide benen te gebruiken als ik de bal aan mijn voeten had.” Van zijn negende tot en met zijn zestiende speelde Tamata in de jeugdopleiding van NAC. Daar werd zijn talent als tiener opgemerkt door de nodige zaakwaarnemers. “Ik werd inderdaad benaderd door spelersmakelaars. Ik heb met een aantal van hen een gesprek gevoerd, maar gelukkig kunnen mijn belangen behartigd worden door een familielid, in de persoon van mijn zwager.”

/

Tamata doelt op niemand minder dan Ali Bouali, bekend als Ali B. De populaire rapper is getrouwd met de zus van Tamata. “Ali steunt mij altijd, we kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden. Hij is als een biologische broer voor mij. Ali heeft ook ruime ervaring in de managementwereld, hij begeleidt al langer artiesten.” Een voetballer is toch ook een artiest? Duizenden mensen, zittend in een stadion, moeten iedere week entertaint worden. Tamata knikt: “Ja, zo zou je dat kunnen noemen.” Het leven van een professional brengt dan ook de nodige offers met zich mee. “Goed zijn voor je lichaam is natuurlijk een understatement. Gelukkig heb ik nooit de neiging gehad om te gaan roken of drinken. Zo ben ik opgevoed, niemand binnen onze familie rookt of drinkt alcohol. Gezonde voeding, voldoende rust en de benodigde training, zowel individueel als in collectief verband, hoort bij een profvoetballer. Discipline is belangrijk, maar natuurlijk moet er ook tijd voor ontspanning zijn. Deze twee zaken mogen echter niet met elkaar in conflict komen.” Balans is de rode draad in het (voetbal)leven van Abel Tamata. Praten over PSV heeft geen zin, de club is echter wel bezig is om zijn contract te verlengen. “Roda JC is de realiteit. Eerst hier presteren, daarna kan ik me pas gaan richten op PSV.”