voetbalzone

Eerste club van Sébastien Haller eert spits op prachtige wijze in Frankrijk

Noel Korteweg16 jun 2023, 14:00
Laatst bijgewerkt: 16 jun 2023, 14:00
Advertentie

Het stadion van FC Olympique de Vigneux wordt vernoemd naar Sébastien Haller, zo meldt de gemeente Vigneux-sur-Seine op Twitter. De 28-jarige spits begon zijn voetballoopbaan bij de club uit Frankrijk, waar hij tussen 2003 en 2005 actief was. Het stadion van FC Olympique de Vigneux wordt op 24 juni officieel vernoemd naar Haller, die op dat moment ook aanwezig zal zijn.

De gemeente Vigneux-sur-Seine wil Haller eren voor zijn ‘buitengewone sportieve prestaties’ bij Borussia Dortmund en Ajax en voor zijn ‘functie als rolmodel’, zo valt er te lezen. Dat laatste heeft alles te maken met het feit dat Haller dit seizoen herstelde van teelbalkanker, wat vorig jaar zomer bij hem werd ontdekt. De ex-Ajacied keerde begin dit kalenderjaar terug op het veld en was daarna goed voor negen doelpunten en vijf assists in 22 duels voor die Borussen.

De terugkeer van de spits heeft veel indruk gemaakt in de voetbalwereld. Edin Terzic, de trainer van Dortmund, sprak eerder al lovend over zijn nummer 9. “Het is nog steeds het beste verhaal van het seizoen. Zijn terugkeer was niet vanzelfsprekend. Het was zijn wil, toewijding en positieve energie die hem daar hebben gebracht.” Haller vertrok in 2005 bij FC Olympique de Vigneux om in de jeugdopleiding van CS Bretigny te gaan spelen. Twee jaar later tekende hij een contract bij de jeugd van AJ Auxerre.

De spits werd door die club begin 2015 uitgeleend aan FC Utrecht, waar hij indruk maakte. De Domstedelingen namen hem in de daaropvolgende zomer voor 750.000 euro definitief over en sloegen twee seizoenen later een grote slag door hem voor zeven miljoen euro te verkopen aan Eintracht Frankfurt. West Ham United betaalde medio 2019 liefst vijftig miljoen euro voor de vijftienvoudig international van Ivoorkust. Na 66 wedstrijden, 47 doelpunten en zestien assists in het shirt van Ajax – dat begin 2021 22,5 miljoen euro had overgemaakt aan West Ham – stapte Haller afgelopen zomer over naar Dortmund voor ruim dertig miljoen euro.

Bezig met laden …