EK-topscorer maakt doelpunt nummer zes en zeven en beslist halve finale

Dominic Mostert27 jun 2019, 20:03
Laatst bijgewerkt: 27 jun 2019, 20:03

Regerend kampioen Duitsland Onder-21 staat in de finale van het EK. Middels een zwaarbevochten 4-2 overwinning op Roemenië kwalificeerde de ploeg van bondscoach Stefan Kuntz zich donderdagavond voor de eindstrijd, die zondag wordt gespeeld tegen Spanje op Frankrijk. EK-topscorer Gian-Luca Waldschmidt voorkwam met een vrije trap in de negentigste minuut dat er een verlenging aan te pas zou komen.

Zowel Duitsland als Roemenië had de groepsfase met zeven punten glansrijk overleefd. Hoewel Duitsland de halve finale als favoriet aanving, bleken beide teams erg aan elkaar gewaagd in het Stadio Renato Dall'Ara in Bologna. Het team van Kuntz wist de score wel te openen. Nadiem Amiri stoomde op vanaf de eigen helft en maakte de nodige meters, alvorens een bewaker te passeren en net buiten het zestienmetergebied doeltreffend uit te halen in de linkerhoek. Enkele minuten later kwam Roemenië echter langszij: Timo Baumgartl vloerde Ianis Hagi en George Puscas ontfermde zich met succes over de daaropvolgende penalty.

Enkele minuten voor rust greep Roemenië zelfs de leiding. Een afgemeten voorzet van Andrei Ivan stelde Puscas in staat om van dichtbij raak te koppen en zijn tweede treffer van de avond te maken. De spits is deze maand in topvorm: vlak voor het EK kwam hij tweemaal tot scoren voor het 'grote' Roemenië tegen Malta (0-4 zege), waarna hij ook een doelpunt voor zijn rekening nam in de groepswedstrijden tegen Kroatië (4-1) en Engeland (2-4). Kort na de rust kreeg echter ook Engeland een penalty, na een overtreding van Hagi, en Waldschmidt maakte geen fout vanaf elf meter.

Een verlenging leek aanstaande, maar Duitsland trok de wedstrijd in de slotfase toch naar zich toe. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Waldschmidt er 3-2 van uit een vrije trap: de aanvaller vuurde de bal laag langs de muur en maakte zijn zevende doelpunt van het toernooi. Hij voerde de topscorerslijst al aan met vijf treffers, maar staat nu nog eenzamer aan kop. In de blessuretijd ontving Alexandru Pascanu van Roemenië een rode kaart en bepaalde Duitsland de eindstand, opnieuw uit een vrije trap. In navolging van Waldschmidt maakte ook Amiri zijn tweede treffer.