voetbalzone

EK van start: records voor Bayern en Premier League

Bart Kruyt08 jun 2012, 07:00
Laatst bijgewerkt: 08 jun 2012, 07:00
Advertentie

We kijken er al wekenlang naar uit en vrijdagavond is het dan zover. Het EK begint met de eerste groepswedstrijden in poule A, Polen-Griekenland en Rusland-Tsjechië, en zaterdag komt het Nederlands elftal in actie tegen Denemarken. De ploeg van Bert van Marwijk hoopt als verliezend WK-finalist het succes uit 1988, toen Oranje Europees kampioen werd, te evenaren.

/

Tijd voor wat statistieken. Aan het aankomende EK doen in totaal 368 spelers mee, waarvan Jetro Willems van Nederland de jongste is. De linksback is achttien jaar en 71 dagen oud en alleen Igor Akinfeev (achttien jaar en 65 dagen) was ooit jonger toen hij aan een EK deelnam. De Griek Kostas Chalkias is met 38 jaar en negen dagen de oudste speler op het EK en staat zevende in de 'alltime-ranglijst'.

De kleinste speler op het EK is de Italiaan Sebastian Giovinco, die slechts 1.64 meter lang is. Andreas Isaksson, keeper van de Zweedse ploeg en PSV, is met 1.99 meter de langste speler: net voor de Duitse verdediger Per Mertesacker, die een centimeter kleiner is. Van alle spelers is er een iemand die er op het WK van 1998 al bij was en dat is de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon, die inmiddels 34 jaar oud is.

/

Olaf Mellberg is de speler met de meeste ervaring op EK's. De Zweedse verdediger speelde tot dusver tien wedstrijden op een Europese eindronde en dat kan geen enkele speler die aanwezig is in Oekraïne en Polen ook zeggen. Mellberg werd 34 jaar geleden geboren in Gullspang, maar de meeste EK-spelers komen uit Moskou (tien stuks). In Praag en Dublin werden zes EK-gangers geboren.

Liefst tachtig van de 368 internationals spelen in de Engelse Premier League en dat is een record. Het oude record stond op zestig EK-gangers uit een competitie en dit record stond ook op naam van de Premier League, gevestigd in 2000. De Bundesliga volgt de Engelse competitie met 47 EK-gangers en Bayern München is de club die de meeste internationals levert: twaalf stuks. Ook dit is een record.

Bezig met laden …