EK ver weg voor Bosnië na wanprestatie; unieke hattrick bij Cyprus

Gijs Freriks16 nov 2014, 21:47
Laatst bijgewerkt: 16 nov 2014, 21:47

Bosnië-Herzegovina lijkt plaatsing voor het EK van 2016 in Frankrijk nagenoeg te kunnen vergeten. De nummer negentien van de wereldranglijst ging zondagavond hard onderuit tegen Israël en blijft op slechts twee punten staan in Groep B. Cyprus versloeg Andorra met 5-0, evenaarde daarmee zijn grootste overwinning ooit, en bovendien maakte Georgios Efrem de eerste hattrick in de geschiedenis van Cyprus.

Israël - Bosnië-Herzegovina 3-0
Bondscoach Safet Susic lijkt te moeten vrezen voor zijn ontslag, want ook tegen Israël kon zijn Bosnië de eerste EK-kwalificatiezege niet boeken. In de beginfase kregen beide partijen enkele mogelijkheden, maar het thuisland opende na 36 minuten de score: Gil Vermouth schoot de bal uit de draai in de verre hoek. Eli Guttman verdubbelde vervolgens de marge en Omer Damari had er nog 3-0 van kunnen maken, maar hij faalde in de afronding. De bezoekers hoopten het tij na rust te kunnen keren, maar al na drie minuten ging het mis. Verdediger Toni Sunjic kreeg na een zware overtreding een rode kaart gepresenteerd en liet zijn ploeggenoten in de steek. Israël liep via Eran Zahavi nog uit naar 3-0 en men gaat nu met negen punten aan de leiding in de poule.

Cyprus - Andorra 5-0
Cyprus boekte in 2000 tegen Andorra zijn grootste overwinning ooit (5-0) en wist dat resultaat zondag dus te evenaren. De eilandbewoners kwamen al binnen tien minuten op voorsprong door een kopbal van Giorgos Merkis. Via een dubbelslag van Efrem van APOEL Nicosia liep Cyprus uit naar een 3-0 voorsprong bij rust. In de tweede helft scoorden de oppermachtige Cyprioten nog twee keer: Efrem completeerde na een uur zijn hattrick en in de slotfase benutte Demetris Christofi een strafschop. Cyprus heeft nu zes punten in vier speelronden, terwijl Andorra nog altijd blijft wachten op zijn eerste punt.