El Salvador schrijft geschiedenis, Mexico op rand van uitschakeling

Bart Kruyt25 jun 2013, 19:22
Laatst bijgewerkt: 25 jun 2013, 19:22

Het elftal van El Salvador Onder-20 heeft dinsdag geschiedenis geschreven in Turkije. De ploeg was op het WK met 1-2 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Australië en boekte daarmee de eerste overwinning ooit in een FIFA-competitie. Dankzij de zege doet El Salvador bovendien weer mee om een plek in de knock-outfase van het toernooi: de brigade heeft nu net als Turkije drie punten gehaald in Groep C, al komen de Turken later deze avond nog wel in actie. In Groep D was Paraguay met 0-1 te sterk voor Mexico, dat na twee duels ontzettend dicht bij uitschakeling is.

Australië - El Salvador 1-2
Australië was in de eerste groepswedstrijd op het WK niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Colombia en hoopte tegen El Salvador, dat toch werd gezien als het zwakste team in de poule, de eerste zege te kunnen boeken. The Socceroos begonnen ook wel goed, want Joshua Brillante zette Australië met een schitterend afstandsschot op een 1-0 voorsprong. El Salvador gaf de moed echter niet op: het land had nog nooit gescoord op een WK Onder-20, maar daar kwam verandering in toen Diego Coca acht minuten na de goal van Brillante de 1-1 binnen kopte.

Australië probeerde hierna de voorsprong te herstellen, maar oogde kwetsbaar in de achterhoede en kwam vijf minuten voor rust op een achterstand. Miguel Ochoa brak door op de flank en leverde een perfecte voorzet af, die door José Pena werd gepromoveerd tot assist. Het deed het zelfvertrouwen van El Salvador duidelijk goed en dat bleek wel bij de start van de tweede helft, toen Tomas Granitto direct vanaf de aftrap probeerde te scoren, maar het doel maar op een haar na miste. Australië vond hierna geen manier meer om terug te komen in de wedstrijd en blijft zodoende op een punt staan, terwijl El Salvador er drie heeft. Turkije speelt later deze dinsdag nog tegen Colombia.

Mexico - Paraguay 0-1
Mexico heeft door een 0-1 nederlaag tegen Paraguay een klein wonder nodig om nog door te bekeren op het WK. De Mexicanen verloren immers ook al van Griekenland, dat zich later deze dinsdag hoopt te plaatsen voor de knock-outfase. Paraguay is daar ook bijna, dankzij een winnende treffer van Derlis Gonzalez. Hij maakte zeven minuten na rust het enige doelpunt van de wedstrijd, waarin beide ploegen de paal raakten, voordat de Mexicaan Jorge Espericueta in de laatste minuut nog de lat trof. Mexico kwam dus nog erg dicht bij een punt, maar droop toch af en kan nog hoogstens derde worden in Groep D. De Mexicanen staan op de rand van uitschakeling.