voetbalzone

Engeland en Wales gaan op voor duel 112, Frankrijk is gewaarschuwd

Matthijs van Laar12 dec 2015, 19:00
Laatst bijgewerkt: 12 dec 2015, 19:00
Advertentie
voetbalzone

Op hier en daar een mooi affiche na, lijkt het erop dat het EK pas na de groepsfase écht zal losbranden. Vanwege de beschermde loting ontlopen de topfavorieten elkaar grotendeels, al zal men in België niet tevreden zijn met ‘toernooiploeg’ Italië als tegenstander in de groepsfase. Het is de derde keer dat beide landen elkaar al in dit stadium van het toernooi tegenkomen.

België en Italië werden ook aan elkaar gekoppeld in 1980 en 2000. De eerste editie eindigde in een 0-0 gelijkspel, twintig jaar later won Italië met 2-0. De Rode Duivels stuiten daarnaast op Ierland en Zweden. Laatstgenoemd land was ook in 2000 tegenstander. Toen won België met 2-1.

Gastland Frankrijk opent het toernooi tegen Roemenië, waartegen het ook op de EK’s van 1996 (1-0 winst) en 2008 (0-0) uitkwam. Desondanks is de ploeg van Didier Deschamps zwaar favoriet. Hetzelfde zal het geval zijn voor de ontmoeting met EK-debutant Albanië, maar les Bleus zijn in ieder geval alvast gewaarschuwd: in juni oefenden beide teams tegen elkaar en toen wonnen de Albanezen verrassend met 1-0.

voetbalzone

Misschien wel dé ontmoeting van de groepsfase is Engeland-Wales. De twee Britse buurlanden kennen elkaar door en door, getuige de 111 eerdere onderonsjes. Engeland won er 71, Wales 17. Een andere wedstrijd die om historische redenen interessant is om in de gaten te houden, is het duel in Groep F tussen Oostenrijk en Hongarije. De twee vormden tussen 1867 en 1918 één land en troffen elkaar na de ontbinding van de dubbelmonarchie regelmatig: 136 keer om precies te zijn.

Het favoriete Duitsland stuit op Oekraïne, Polen en Noord-Ierland. Van Oekraïne verloor die Mannschaft in vijf wedstrijden nog nooit (W2, G3). Noord-Ierland probeerde het zeven keer, maar won ook nog nooit van de Duitsers. Titelhouder Spanje neemt het onder meer op tegen Turkije en zal daar bepaald niet van wakker liggen: van de tien duels die beide landen uitvochten, wonnen de Turken er slechts één. Spanje deed dat vijf keer. Vier keer werd het gelijk.