Engeland faalt in opzet en heeft nog lange weg te gaan tot Brazilië

Matthijs van Laar26 mrt 2013, 21:56
Laatst bijgewerkt: 26 mrt 2013, 21:56
/

Engeland is er niet in geslaagd in de opzet om de koppositie in groep H over te nemen van Montenegro. Een vroege treffer van Wayne Rooney leek lange tijd genoeg te zijn voor de drie punten, maar een kwartier voor tijd werd de druk van het thuisland de Engelsen toch te veel. Montenegro behoudt daarmee de voorsprong van twee punten op de Britten, die bovendien de concurrentie zagen naderen. Oekraïne en Polen wonnen namelijk en staan nu op vier punten, en hebben daarnaast nog een wedstrijd tegoed.

Engeland had maar één missie: Montenegro van de eerste plek in groep H stoten. Aanvankelijk liep ook alles op rolletjes en was er geen vuiltje aan de lucht. Binnen zes minuten kopte Rooney, die na drie minuten al een inzet op de paal had zien eindigen, raak na een hoekschop van Steven Gerrard. Dat bleek de opmaat voor een uitstekende eerste helft van the Three Lions. James Milner en wederom Rooney lieten echter na om het krachtsverschil voor de pauze verder uit te drukken in de cijfers, waardoor de thuisploeg mocht blijven hopen.

Dat was ook het geval, want na rust was Montenegro veel gevaarlijker en de gevreesde tandem Mirko Vucinic-Stevan Jovetic kwam eindelijk op gang. Laatstgenoemde bracht het thuispubliek in vervoering met een kopstoot, die echter niet in het net viel, maar tegen de buitenkant ervan. Ook kansen van Marko Basa, wederom Jovetic en Vucinic bleken niet aan de Montenegrijnen besteed, die echter de druk op de defensie van de Engelsen nog verder opvoerden.

De situatie werd daarmee met de minuut penibeler en een kwartier voor tijd viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Joe Hart verrichte nog wel een buitengewone redding na een scrimmage voor zijn doel, maar kon niet voorkomen dat Dejan Damjanovic van dichtbij de 1-1 liet aantekenen. Het leidde een zinderende slotfase in. Zowel Engeland als Montenegro was leeggestreden, waardoor er grote ruimtes ontstonden op het veld. Echt grote kansen leverde die golfbewegingen echter niet op; alleen Vucinic was nog eenmaal dreigend, zij het met het nodige geluk. Zijn inzet kon echter net over de lat worden getikt door Hart.