voetbalzone

Engeland in rouw: voormalig bondscoach Terry Venables (80) overleden

Rian Rosendaal26 nov 2023, 13:37
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 04:38
Advertentie

Terry Venables is op tachtigjarige leeftijd overleden, zo bevestigt de Engelse voetbalbond zondag middels een officieel persbericht. Venables was bondscoach van Engeland op het EK van 1996 in eigen land, toen op een haar na de finale werd gemist. Hij was daarnaast trainer van diverse clubs in binnen- en buitenland.

"We zijn diep bedroefd door het overlijden van Terry Venables op 80-jarige leeftijd", zo laat de FA zondag weten. "Nadat hij als speler twee interlands had gespeeld, was Terry tussen 1994 en 1996 manager van The Three Lions, waarmee hij ons trots naar de halve finales van Euro 96 leidde."

"Onze gedachten en condoleances gaan uit naar Terry’s familie, vrienden en zijn voormalige clubs", voegt de Engelse voetbalbond daaraan toe.

Gareth Soutghate, de huidige Engelse bondscoach, speelde onder Venables op het EK van 1996. "Het was een briljant persoon die de gave had om mensen zich speciaal te laten voelen. Ik ben bedroefd door zijn overlijden en mijn gedachten zijn bij zijn vrouw Yvette en zijn familie."

De in 1943 in Londen geboren Venables kwam tijdens zijn actieve loopbaan uit voor Chelsea, Tottenham Hotspur, Queens Park Rangers en Crystal Palace. Als manager diende hij Tottenham (waarmee hij de FA Cup veroverde), QPR en Palace ook. Er waren daarnaast dienstverbanden bij Middlesbrough, Leeds United en FC Barcelona.

Venables is het meest bekend om zijn periode als bondscoach van Engeland. Hij begon aan die klus in 1994, toen de nationale ploeg het WK had gemist. Onder zijn leiding werd de weg omhoog ingezet en werd in 1996 bijna de EK-finale gehaald. Het ging in de halve finale echter mis tegen Duitsland, dat na strafschoppen te sterk bleek.

Steunbetuigingen
Op de sociale media stromen inmiddels de condoleances binnen. Onder meer Tottenham en Chelsea staan op X stil bij het overlijden van Venables. Ook Gary Lineker, die bij Tottenham samenwerkte met Venables en hem omschrijft als de 'beste manager die ik heb gehad', is verdrietig door het nieuws van zondag.

Bezig met laden …