Engeland ontsnapt aan blamage, Frankrijk op maximale score

Bart Kruyt11 sep 2012, 22:58
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2012, 22:58

Engeland is dinsdagavond met de schrik vrijgekomen in het eigen Wembley. De Britten stonden tot vier minuten voor tijd op achterstand tegen Oekraïne, maar Frank Lampard zorgde voor de puntendeling: 1-1. De ploeg van Roy Hodgson is nu met vier punten gedeeld koploper van Groep H in de kwalificatiereeks voor het WK in Brazilië. In Groep I heeft Frankrijk na twee duels de volle buit binnen. Na de minimale zege op Finland (1-0) werd dinsdag ook Wit-Rusland aan de zegekar gebonden: 3-1. Les Bleus staan nu eerste in de poule, al heeft Spanje nog een duel tegoed.

/

Engeland – Oekraïne 1-1
Hodgson leek na Sir Alf Ramsey de tweede bondscoach van Engeland te worden die zijn eerste competitieve wedstrijd in eigen land zou verliezen, maar ontsnapte. De Britten leken na een moeizaam begin op voorsprong te komen op Wembley, maar het doelpunt van Jermain Defoe werd afgekeurd. Hij zou Andriy Yarmolenko even voor zijn verwoestende uithaal in het gezicht hebben geslagen. The Three Lions mochten hierna de bal rondtikken en op het moment dat zij gevaarlijk leken te worden, sloeg Oekraïne genadeloos hard toe.

Evgen Konoplyanka, het grote aanvalstalent van de Oostblokkers, kapte naar binnen en vond met een machtige knal de kruising: 0-1. Namens Engeland schoot Tom Cleverley voor rust nog op de paal. Na de pauze bracht Hodgson aanvallende impulsen in, maar dat leidde nog niet tot echte kansen. Vier minuten voor tijd kwam Engeland toch nog langszij. Evgen Khacheridi maakte een handsbal en Lampard benutte de toegekende strafschop: 1-1. Hierna kreeg Steven Gerrard nog een tweede gele kaart, waardoor Engeland de wedstrijd met een mn minder beëindigde.

/

Frankrijk – Wit-Rusland 3-1
Frankrijk verloor in de EK-kwalificatie nog van Wit-Rusland en was dus gebrand op revanche. De ploeg van Didier Deschamps was in de eerste helft oppermachtig en had met minimaal 3-0 voor moeten staan. Een kopbal op de lijn werd echter gepakt door doelman Sergey Veremko, een kopbal van Olivier Giroud werd stijlvol weggeslagen door de sluitpost en even later werd Yohan Cabaye op tijd afgestopt door de noeste mandekker Dmitry Verkhovtsov. Hierna redde Veremko ook ternauwernood op opnieuw een kopbal van Sakho.

Les Bleus gingen met de brilstand op het bord rusten in Parijs en werden getrakteerd op een voorzichtig fluitconcert. Na de pauze kreeg Frankrijk bijna het deksel op de neus, maar een schot van Stanislav Dragun werd stijlvol gepakt door Hugo Lloris. Vijf minuten na rust opende Etienne Capoué op aangeven van Franck Ribéry toch de score voor de gastheer. Twintig minuten voor tijd verdubbelde Christophe Jallet met een onbedoeld schot de score, maar Anton Putsila bracht met een benutte strafschop in twee instanties de spanning terug in de wedstrijd: 2-1. Ribéry gooide het duel tien minuten voor tijd met een lob alsnog op slot.