Engeland verslaat Zwitserland na strafschoppen en plaatst zich voor halve finale

Jan Hoeksema06 jul 2024, 20:38
Laatst bijgewerkt: 24 jul 2024, 23:35

Engeland heeft zich na een strafschoppenserie ten koste van Zwitserland geplaatst voor de halve finale van het EK. In 120 minuten voetbal wisten beide ploegen het verschil niet te maken, waarna een 1-1 stand op het bord stond en penalty's moesten bepalen wie doorbekerde. Engeland was vanaf elf meter beter (5-3) en neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het treffen tussen Nederland en Turkije.

Gareth Southgate voerde noodgedwongen één wijziging in de Engelse startopstelling door. Marc Guéhi pikte een gele kaart op in de achtste finale tegen Slowakije en was daardoor geschorst. Ezri Konsa was zijn logische vervanger. Verder startten the Three Lions voor het eerst dit toernooi in een 3-4-2-1-systeem, waar zij eerder nog met vier verdediger aantraden. Saka, waarvan in Engelse media werd geschreven dat hij als linkerwingback zou spelen, stond aan de rechterkant geposteerd.

Bij Zwitserland was er minder te doen om de basiself. Bondscoach Murat Yakin stuurde dezelfde elf namen het veld in als tegen Italië (2-0). Dat betekende basisplaatsen voor onder meer ex-PSV'er Ricardo Rodríguez en Breel Embolo.

Het spelbeeld van de eerste helft paste goed bij het verloop van het toernooi van Engeland tot nu toe. Het spel was van beide ploegen niet groots en de kansen waren schaars, waarbij in de eerste 45 minuten niet één keer een schot tussen de palen werd geproduceerd.

Klein gevaar werd gecreëerd door onder meer Ruben Vargas, maar de Zwitserse middenvelder zag dat Dan Ndoye net niet bij zijn voorzet kon komen. Het meest dreigende moment van Engeland kwam na een fraaie dribbel van Bukayo Saka. De Arsenal-aanvaller gaf af op Kobbie Mainoo, maar zijn schot werd snel geblokt.

De wedstrijd kwam in het begin van de tweede helft ietwat losser. Het eerste schot op doel volgde in minuut 51 en het betrof meteen een grote kans. Embolo werd ingespeeld in de vijandelijke zestien, creëerde ruimte voor zichzelf door weg te draaien en probeerde het. Zijn poging was echter te zacht en ging bovendien ruim op doelman Jordan Pickford af.

Kort daarop volgde een tweede kans voor Embolo. Een voorzet vanaf de linkerkant vloog richting zijn persoon, maar Konsa maakte het de spits dusdanig lastig dat Embolo geen serieuze doelpoging kon produceren. Pickford pikte gemakkelijk op.

Een kwartier voor tijd werd de ban gebroken en het was Zwitserland dat op voorsprong kwam. Niet voor het eerst kwam Ndoye aan de rechterkant mee op. Hij haalde de achterlijn, waar hij een lage en scherpe voorzet op Embolo gaf. Onderweg naar de aanvaller toucheerde John Stones de bal nog, maar hij kon niet voorkomen dat Embolo werd bereikt bij de tweede paal, waar hij binnentikte: 0-1.

Na de tegentreffer moest Engeland iets forceren en om dat te doen bracht Southgate drie wissels, waaronder Luke Shaw, die zijn eerste minuten van het toernooi maakte. Het ingrijpen leek effect te hebben, want nog geen twee minuten later kwam Engeland langszij.

Saka werd door Declan Rice ingespeeld aan de rechterflank. De buitenspeler kwam naar binnen en had de ruimte om met zijn sterke linkerbeen uit te halen. Zijn lage poging vloog richting de verre onderhoek, waar de bal via de paal in het net belandde: 1-1.

De tegengoal leek te zijn wat de Engelsen nodig hadden, want ook na de gelijkmaker werden the Three Lions gevaarlijk. Dat gebeurde onder meer via Harry Kane, die verder een onzichtbare wedstrijd speelde en ook in de slotfase zijn stempel niet kon drukken. Zo stond er na negentig minuten een gelijke stand op het scorebord en gingen beide ploegen verlengen.

Na de korte onderbreking was het eerste gevaar van Engeland. Rice probeerde het in de 96ste minuut van grote afstand en zijn poging vloog richting de rechterhoek. Yann Sommer strekte zich volledig en degradeerde de kans tot hoekschop.

Ook Zwitserland liet zich zien in de verlenging, die lange tijd redelijk open was, maar waarin het Alpenland de beste kansen kreeg. Een lage voorzet vanaf de rechterkant kon ternauwernood door een Engelsman weggewerkt worden, alvorens enkele momenten later Fabian Schär vanuit de tweede lijn wild overschoot. Snel daarna probeerde invaller Xherdan Shaqiri het in één keer vanuit een hoekschop, maar zijn indrukwekkende poging vanuit de hoek spatte uiteen op de paal. Ook Silvan Widmer had de winnende treffer nog op de voet, maar er werd niet meer gescoord. Zo moesten penalty's het verschil maken.

In de strafschoppenserie miste Manuel Akanji de eerste penalty namens zijn ploeg en die misser kwam Zwitserland niet meer te boven. Engeland gaat dus door naar de halve finale, waar het de winnaar van het duel tussen Nederland en Turkije treft.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!