Engeland voert voetbalshow op en vermorzelt Noord-Macedonië

Rian Rosendaal19 jun 2023, 22:44
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2023, 22:44

Engeland liet maandagavond op Wembley geen spaan heel van Noord-Macedonië: 7-0. Buyako Saka tekende voor zijn allereerste hattrick en topscorer aller tijden Harry Kane schroefde zijn totaal op naar 58 doelpunten. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate staat dankzij de monsterzege op twaalf punten uit vier kwalificatiewedstrijden, waardoor het EK in Duitsland van volgend jaar zomer steeds dichterbij komt voor the Three Lions.

De verliezend finalist van het meest recente EK legde de basis voor de zevenklapper in de eerste helft. Het publiek op Wembley moest wel tot de dertigste minuut wachten op de openingstreffer. Na een vlotte aanval kwam een van richting veranderde voorzet van Luke Shaw terecht bij Kane, die niet nadacht en onberispelijk de 1-0 binnenknalde. Het was vervolgens de beurt aan Saka, die vanaf rechts werd bediend door Kyle Walker en keihard uithaalde: 2-0. Marcus Rashford tekende na slordig verdedigen van Noord-Macedonië voor de derde treffer, waardoor alle spanning voor rust al verdwenen was.

Engeland werkte na rust vrolijk verder aan het doelsaldo, met een hoofdrol voor de uitblinkende Saka. De aanvaller van Arsenal verwerkte een pass van Trent Alexander-Arnold op heerlijke wijze en knalde vervolgens prachtig raak in de linkerbovenhoek: 4-0. Slechts enkele minuten later was de eerste hattrick in de loopbaan van Saka compleet. Doelman Stole Dimitrievski was kansloos op zijn schot in de verre hoek, na goed voorbereidend werk van Kane.

Er was tevens een hoogtepunt voor Kalvin Phillips, die voor het eerst wist te scoren in het shirt van Engeland. De middenvelder kon makkelijk binnenschieten nadat een voorzet van Jack Grealish met wat geluk bij hem was beland. Met nog ruim een kwartier te spelen kwam de bal op de stip te liggen, nadat John Stones onderuit was gehaald in het strafschopgebied. Kane ging achter de bal staan en knalde zonder moeite de eindstand van 7-0 op het scorebord. Het was overigens het vijftigste doelpunt van de aanvaller als aanvoerder van Engeland.