Engeland wint 'Battle of Britain' dankzij invallers

Matthijs van Laar16 jun 2016, 16:54
Laatst bijgewerkt: 16 jun 2016, 16:54

De invallers Jamie Vardy en Daniel Sturridge hebben Engeland naar een zege op buurman Wales geloodst. Gareth Bale opende op slag van rust de score in de Battle of Britain, maar Vardy stelde al snel na pauze orde op zaken. In de absolute slotseconden van de wedstrijd tekende Sturridge vervolgens voor de bevrijdende 2-1 voor de Engelsen, die daarmee weer volop in de race zijn voor een plek in de knock-outfase.

/

Veel meer dan voor Wales was het voor Engeland do or die, na het 1-1 gelijkspel tegen Rusland van afgelopen zaterdag. Het hield echter niet over wat the Three Lions in de eerste helft lieten zien. Wel was er na zeven minuten een enorme kans voor Raheem Sterling, maar de jongeling raakte de bal verkeerd. Ook leek de ploeg van Hodgson aanspraak te kunnen maken op een strafschop na een handsbal van Ben Davies, maar veel verder kwam Engeland in aanvallend opzicht niet.

Daar stelde Wales in de eerste 45 minuten overigens ook niet veel tegenover. Zo leek de rommelige eerste helft naar een 0-0 stand bij rust toe te kabbelen, maar Bale bepaalde drie minuten voor het verstrijken van de eerste helft anders. Net als tegen Slowakije schoot de superster van Wales raak uit een vrije trap, al was de afstand dit keer nog groter en mocht Joe Hart zichzelf de goal aanrekenen. De doelman van Engeland leek de bal met zijn handen naast te kunnen werken, maar verkeek zich en drukte het leer via de paal in zijn eigen net.

/

Hodgson besefte dat het anders moest en bracht na rust zowel Sturridge als Vardy binnen de lijnen. Het ging ten koste van de onzichtbare Harry Kane en Raheem Sterling, die vanaf de zijkant moesten toezien hoe Vardy zich binnen tien minuten onsterfelijk maakte. De spits van Leicester City kreeg de bal in buitenspelpositie voor zijn voeten, maar mocht doorgaan omdat het leer van het hoofd van Wales-verdediger Ashley Wiliams kwam. Hij maakte vervolgens geen fout: 1-1.

Engeland voerde de druk daarna nog verder op en zette Wales de gehele tweede helft met de rug tegen de muur. Tot echt grote kansen leidde dat lange tijd niet, al was Vardy vlak na zijn goal opnieuw dreigend en zag Wayne Rooney zijn schot uit zeer kansrijke positie geblokt worden. Ook met invaller Marcus Rashford binnen de lijnen bleef Engeland het met man en macht proberen en uiteindelijk viel in blessuretijd de beslissing. Sturridge kreeg de bal met een beetje geluk mee en schoot vervolgens in de korte hoek via doelman Wayne Hennessey raak.