voetbalzone

Engelse talentenfabriek op omvallen: 'De clubs komen hier om te graaien!'

Matthijs van Laar01 mrt 2016, 12:12
Laatst bijgewerkt: 01 mrt 2016, 12:12
Advertentie

Voor voorzitter Ron Jamieson van amateurclub Fletcher Moss Rangers FC was het afgelopen zondag dubbel genieten. Zijn bescheiden vereniging brengt al jaren toptalenten voort, met Marcus Rashford als laatste en meest prominente voorbeeld. Ook Arsenal-aanvaller Danny Welbeck leerde echter voetballen op de velden van de club uit een buitenwijk van Manchester.

/

Afgelopen weekend stonden die twee tegenover elkaar op Old Trafford. Rashford luisterde zijn Premier League-debuut op met twee goals, terwijl Welbeck doel trof namens de bezoekers uit Londen. “Het was speciaal voor ons”, vertelt Jamieson op de BBC . Het is een mooie opsteker in barre tijden, want het gaat Fletcher Moss Rangers niet voor de wind. Waar clubs in de Premier League ieder jaar rijker worden, heeft de onderste laag van het clubvoetbal het lastig.

De ex-club van Welbeck en Rashford is daar een illustratief voorbeeld van. De Rangers hebben een nieuwe huurovereenkomst nodig voor het terrein waar de club momenteel gehuisvest is en dat zorgt voor problemen. “Zonder die overeenkomst komen we niet in aanmerking voor de financiering van de voetbalbond, zonder die overeenkomst maken we helemaal nergens aanspraak op”, zegt Jamieson.

/

Wanneer er niet snel iets gebeurt, moet de talentenfabriek vrezen voor een faillissement. “Onze velden zijn geweldig, maar het clubgebouw kan echt niet meer”, vervolgt de voorzitter. Hoofd jeugdopleiding David Horrocks vult hem in gesprek met de Belfast Telegraph aan. “Er zit een verhaal achter de opmars van jongens als Welbeck en Rashford. Er zijn namelijk duizenden jongens die hetzelfde pad zouden kunnen bewandelen, maar dat zal niet gebeuren als onze accommodatie niet veilig genoeg wordt bevonden. Dan valt deze club om en dat is een tragedie.”

“We hebben door de jaren heen zo veel goede spelers voortgebracht”, vervolgt hij. “United, City, Liverpool, Rochdale, Burnley, Celtic, Swansea…nooit hebben ze ons iets aangeboden. Het enige dat ze doen is graaien, graaien, graaien. Maar wij krijgen er nooit iets voor terug. Het had geen kwaad gekund als ze eens langs waren gekomen en hadden gezegd: ‘Hier hebben jullie een zak met ballen, of schoenen voor de jeugd’.” Fletcher Moss Rangers heeft zo’n 2,5 miljoen euro nodig om voort te kunnen blijven bestaan, denkt Horrocks.

Bezig met laden …