Equatoriaal-Guinea op absurde wijze verder in Afrika Cup

Erik van Dam31 jan 2015, 22:07
Laatst bijgewerkt: 31 jan 2015, 22:07

Equatoriaal-Guinea is de tweede halve finalist tijdens de Afrika Cup in eigen land. Zaterdag trof het Tunesië in de kwartfinales: het werd een draak van een wedstrijd, maar Ahmed Akaïchi zorgde in de tweede helft toch voor 1-0 voor Tunesië. Les Aigles de Carthage stevenden af op de halve finales, tot de slotfase aanbrak. Daarin kreeg Equatoriaal-Guinea ineens heel goedkoop een strafschop en die ging erin, dus kwam er een verlenging. Daarin sloeg het thuisland nóg eens toe en dus is Equatoriaal-Guinea naar de halve finales. Het treft daarin Ghana of Guinea: die landen komen zondag in actie.

Equatoriaal-Guinea moest het stellen zonder Ibán, die het in de groepsfase goed deed en tegen Gabon nog scoorde. Door een schorsing zat hij de kwartfinale-ontmoeting van zaterdag uit en hij zag hoe zijn land het niet makkelijk had. Er kwam maar weinig voort uit de aanvallen die het gastland probeerde op te zetten en als Tunesië ook niet zo hopeloos zou hebben gevoetbald, was het misschien afgestraft voor rust. Vroeg in de tweede helft was er wel een opleving en dat deed de wedstrijd goed.

Felipe Ovono van Equatoriaal-Guinea moest reddend optreden bij een poging van Akaïchi. Helaas voor de fans in het Estadio de Bata zakte het duel daarna weer in tot een zeer bedenkelijk niveau, waarin vrijwel iedereen te bang leek om iets te ondernemen. Twintig minuten voor tijd greep Tunesië echter de voorsprong. Nadat men via Akaïchi al even voorin te signaleren was geweest, tikte hij ondanks de lastige stuit van dichtbij de 1-0 binnen uit een voorzet vanaf de rechterkant van Hamza Mathlouti.

Na zijn twee doelpunten in de groepsfase was het zo alweer voor de derde keer raak voor Akaïchi, die dit toernooi zeker aan naamsbekendheid wint. Equatoriaal-Guinea moest nu wel meer uit de schulp kruipen en de aanval zoeken, wetende dat één succesvolle counter van de Tunesiërs dodelijk zou zijn. De minuten tikten weg en Emilio Nsue kreeg een dot van een kans, tien minuten voor het sluiten. Doelman Aymen Mathlouti van Tunesië redde echter bekwaam. Tunesië leek op weg naar de 1-0 zege, maar het liep tot woede van de Tunesische spelers en fans anders.

Vlak voor tijd gaf scheidsrechter Rajindraparsad Seechurn uit Mauritius een goedkope strafschop aan Equatoriaal-Guinea. Iván Bolado werd gevloerd door Hamza Mathlouti, maar de penalty was een zware beslissing. Javier Balboa had er vanzelfsprekend maling aan en ging achter de elfmetertrap staan. Hij maakte geen fout en dwong daarmee op het nippertje een verlenging af voor zijn land. In de eerste verlenging zette Balboa de wereld op z’n kop, door een (weer makkelijk gegeven) vrije trap fraai binnen te schieten en Equatoriaal-Guinea zo verrassend op 1-2 te zetten. Die dreun kwam Tunesië niet meer te boven.