Feyenoord - AjaxGetty Images

Eredivisie draagt 'oplossing' aan en wil Klassieker Feyenoord - Ajax zonder politie laten doorgaan

Jeroen van Poppel27 aug 2024, 00:08
Laatst bijgewerkt: 27 aug 2024, 00:08
Advertentie

De Eredivisie CV wil de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax opmerkelijk genoeg zonder politie laten doorgaan, zo laat directeur Jan de Jong weten aan het Algemeen Dagblad. "Daar is wel een creatieve oplossing voor te bedenken", aldus De Jong.

De politievakbond hield in augustus al meerdere stakingen tijdens Eredivisie-duels, die vervolgens toch doorgingen. Tijdens de kraker tussen Feyenoord en Ajax wil de politie opnieuw zijn werk neerleggen. De staking draait om het bewerkstelligen van een beter vroegpensioen voor zware beroepen, waar de politie onder valt.

De Eredivisie wil de topper absoluut laten doorgaan. "Wij dringen daar ook op aan middels een lobby", zegt De Jong. "We proberen wel onze invloed uit te oefenen. Dat gaat inderdaad via de diplomatieke weg. Meestal klinkt er dan wel begrip voor onze standpunten."

De Jong baalt van de situatie. "De staking toont aan hoe belangrijk het betaald voetbal is als drukmiddel en tegelijkertijd staan we volledig aan de zijlijn, omdat het vroegpensioen helemaal niks met voetbal zelf te maken heeft. Zij hebben maximale media-aandacht, en wij hierop nul invloed."

De Eredivisie CV heeft intern meerdere oplossingen aangereikt om de Klassieker zonder politie te kunnen spelen. De Jong wil daar niet concreet op ingaan. "Ik kan er echt niks over zeggen, maar wij hopen dat onze oplossing omarmd wordt."

Normaliter is een club alleen verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het stadion. Daarbuiten ligt de verantwoordelijkheid bij de burgemeester en politie. Een oplossing zou kunnen zijn dat Feyenoord stewards buiten het stadion inzet. Een veel verdergaande maatregel zou zijn om zonder publiek te spelen. De Jong wil er niet op ingaan.

Voorlopig lijkt van uitstel van Feyenoord - Ajax geen sprake. "Er wordt echt wel naar ons geluisterd. We zijn een serieuze gesprekspartner met serieuze ideeën en oplossingen."

Bezig met laden …