voetbalzone

Erwin van de Looi maakt opstelling Jong Oranje bekend; Openda start bij België

Jonathan van Haaster21 jun 2023, 16:55
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2023, 16:55
Advertentie

Erwin van de Looi heeft de opstelling van Jong Oranje voor het eerste groepsduel op het EK met Jong België bekendgemaakt. Al te grote verrassingen zijn er niet waar te nemen. Bart Verbruggen krijgt zoals aangekondigd de voorkeur boven Kjell Scherpen, terwijl Jurgen Ekkelenkamp hangend op rechts voor de aanvoer richting spits Brian Brobbey moet zorgen. De wedstrijd begint om 18.00 uur en is te zien op NPO 2.

Verbruggen verdedigt het duel van Oranje. De verdediging, van rechts naar links, bestaat uit Devyne Rensch, Jan Paul van Hecke, Micky van de Ven en Quilindschy Hartman. Het middenveld wordt gevormd door Quinten Timber, Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor. Ekkelenkamp staat hangend op rechts, naast Brobbey. De spits moet vanaf links bediend worden door Crysencio Summerville. Aan de kant van Jong België heeft onder meer Loïs Openda een basisplaats toebedeeld gekregen.

Zondag werd duidelijk dat Openda definitief mee zou doen aan het EK. Een flinke meevaller voor Jong België, daar de spits van RC Lens met 21 goals een uitstekend debuutseizoen kende in de Ligue 1. PSV'er Johan Bakayoko is er niet bij. De vleugelspeler werd aanvankelijk wel geselecteerd door bondscoach Jacky Mathijssen, maar na de blessure van Kevin De Bruyne werd hij overgeheveld naar de hoofdmacht van België. Opvallend genoeg won Jong België zestien jaar geleden voor het laatst op een EK. "Daar moeten we absoluut mee breken", was Mathijssen duidelijk. Ameen Al-Dakhil, Olivier Deman en Aster Vranckx waren dinsdag nog met België in Estland. Het duel met Jong Oranje komt dan ook te vroeg voor hen.

De eerste basisspeler van Jong Oranje werd dinsdag al bekend. Van de Looi kondigde aan dat Verbruggen is aangewezen als eerste doelman. "Bart heeft het de laatste maanden gewoon uitstekend gedaan. Goede ontwikkeling doorgemaakt en hij heeft kwaliteiten die bij onze speelstijl passen", liet Van de Looi weten. Op maandag werd ook de aanvoerder van Jong Oranje al bekend: Quinten Timber. "Hopelijk kan ik mijn team naar iets moois leiden", vertelde hij tegenover de NOS. Als Jong Oranje erin slaagt bij de beste drie van het toernooi te komen, plaatst Nederland zich voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Als Jong Frankrijk de halve finales haalt, volstaat een plek bij de laatste vier voor een Olympisch ticket.

Jong België: Vandevoordt; Patris, De Winter, Debast, De Cuyper; Keita, Matazo, Raskin; Vertessen, Openda, De Ketelaere.

Jong Nederland: Verbruggen; Rensch, Van Hecke, Van de Ven, Hartman; Q. Timber, Gravenberch, Taylor; Ekkelenkamp, Brobbey, Summerville.

Bezig met laden …