voetbalzone

Estland vraagt Frankrijk om oefeninterland voor unieke prestatie

Erik van Dam05 jan 2011, 15:15
Laatst bijgewerkt: 05 jan 2011, 15:15
Advertentie

De één spaart plakplaatjes en de ander postzegels, maar de nationale bond van Estland spaart iets heel anders. Het land hoopt dit jaar een oefeninterland te regelen met Frankrijk. De reden daarvoor is wel heel bijzonder; als Estland tegen Les Bleus speelt, zijn alle landen die bij de UEFA zijn aangesloten een keer tegenstander geweest. Dat zou een unieke prestatie zijn.

“Het Ests elftal wil graag tegen Frankrijk spelen, om de eerste te worden die tegen alle UEFA-landen heeft gespeeld”, bevestigt Mihkel Uiboleht aan persbureau AFP. “Samen met Estland heeft de UEFA 53 landen onder haar hoede. Tegen de andere 51 hebben we al gespeeld.” Voor aanvang van de EK-kwalificatiereeks moest Estland alleen nog tegen Servië en Frankrijk spelen, om de verzameling helemaal compleet te maken. Servië werd uiteindelijk groepsopponent.

Mocht het lukken om een wedstrijd tegen de Fransen te regelen, dan zou Estland het record op haar naam schrijven. Bijzonder, aangezien het land slechts 1,3 miljoen inwoners telt en pas sinds 1992 officieel lid is van de Europese bond. “De meest nationale teams spelen acht tot elf interlands per jaar, wij hebben er meer gespeeld omdat we ervaring wilden opdoen”, aldus Uiboleht. Na Estland hebben Polen en Duitsland de meeste verschillende tegenstanders getroffen; zij moeten er nog drie.

Bezig met laden …